Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Caruna on vasta alkusoittoa

Kun TTIP-sopimus tulee voimaan, onko valtiolla enää neuvotteluvaraa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taloussivuilla (HS 6.2.) kirjoitettiin, että EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus, TTIP-sopimus, estäisi sähkönsiirron hinnankorotuksiin puuttumisen, jos verkon omistajissa olisi yhdysvaltalaisia.

Hyvä, että Caruna on herätellyt suomalaisia esimerkillään. Carunan hinnankorotukset ovat pieniä verrattuna esimerkiksi 5 000 prosentin hinnankorotukseen, jonka yhdysvaltalainen Turing Pharmaceuticals -lääkefirma teki aidsin hoitoon tarkoitettuun lääkkeeseen.

Carunan tapauksessa hinnankorotuksille on ehkä jonkinlaisia perusteluja, ja toistaiseksi Suomen valtiolla on mahdollisuuksia käydä neuvotteluja asiasta. Mutta miten on, jos TTIP-sopimus toteutuu? TTIP-sopimus sisältää investointisuojamekanismin, joka käytännössä loisi yrityksille yksityistetyn oikeuslaitoksen ja kaventaisi julkista lainsäädäntövaltaa.

Neuvotteluja on käyty pitkään suljettujen ovien takana, ja neuvottelut pyritään saamaan päätökseen vuoden 2016 aikana. TTIP-sopimusta vastaan oltiin käynnistämässä eurooppalaista kansalaisaloitetta vuonna 2014, mutta EU-komissio kieltäytyi hyväksymästä sitä.

Tämän jälkeen kansalaisjärjestöt laativat itseorganisoidun kansalaisaloitteen TTIP- ja CETA-sopimuksia vastaan. 3,2 miljoonan nimen aloite luovutettiin komission edustajille 7. lokakuuta. Komissio on vastannut kritiikkiin esimerkiksi laatimalla salaisen viestintästrategian, jotta se saisi laannutettua julkista keskustelua. Moni ei olekaan kuullut koko asiasta.

Caruna on saanut suomalaiset aktivoitumaan, ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) aikoo esittää lakimuutoksia hintojen kertakorotuksia rajoittamaan.

Kun TTIP-sopimus tulee voimaan, onko valtiolla enää neuvotteluvaraa? Vai voiko käydä päinvastoin – joutuuko valtio maksamaan yritykselle oikeuskulutkin, kun se jää toiseksi? Onko vielä jotain tehtävissä?

Niina Keihäs

Parainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat