Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouduin poistumaan pankista pahoilla mielin – Miksi minun pitäisi kertoa suhteistani kansainväliseen politiikkaan?

Olen elänyt Suomessa koko ikäni, ja tiedot minusta ja toiminnastani ovat helposti todettavissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Pankivirkailija ja asiakas.
Pankivirkailija ja asiakas. Kuva: Rio Gandara / HS

Yritin nostaa rahojani pankista, jonka asiakkaana olen ollut yli neljä vuosikymmentä, jos pankkiin vuonna 1993 sulautettu pankki otetaan myös huomioon. Omien rahojen saaminen tililtä ei kuitenkaan onnistunut, koska en suostunut kertomaan virkailijalle, millaisia mahdollisia yhteyksiä minulla tai tutuillani on kansainväliseen politiikkaan.

Miten näin voi Suomessa käydä? Olen syntynyt Suomessa suomalaisista vanhemmista ja elänyt täällä koko ikäni. Tiedot minusta ja toiminnastani ovat helposti todettavissa.

Minun olisi tiskillä asioidessani pitänyt vastata kahteen kysymykseen. Yritin lyödä asian leikiksi väittämällä, että yhdysvaltain presidentti Barack Obama on parhaita kavereitani. Pankkivirkailija kysyi ”oikeastiko”, ja ymmärsin, että jos niin olisi, en voisi nostaa rahojani. Poistuin pankista.

Tutkiessani myöhemmin pankin kysymysten oikeutusta löysin alan selvityksen kyselyjen perusteista. Suomen valtio on tehnyt Yhdysvaltain aloitteesta maitten välille sopimuksen, jonka mukaisesti pankit ovat velvollisia ottamaan selvää asiakkaittensa kansainvälisistä poliittisista yhteyksistä.

Kysely on harmillisuutensa lisäksi periaatteessa täysin typerä. Mikä minua estäisi valehtelemasta mitä hyvänsä, eritoten, jos minulla olisi jotakin salattavaa?

Episodi aiheutti minulle ja mitä luultavimmin myös pankkivirkailijalle pahaa mieltä. Suomen tekemä sopimus Yhdysvaltain oikeudesta tutkia Suomen kansalaisten taustoja ei meitä mairittele. Ainakin tässä asiassa puheet itsenäisyydestämme ovat heliseviä korulauseita vailla todellisuuspohjaa.

Erkki Kanerva

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat