Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kestääkö Suomen talous eläkejärjestelmämme?

Suomen talouden suorituskyvystä riippuu lopulta eläkkeidenkin maksu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuoreessa Talouspolitiikan arviointineuvoston raportissa Economic Policy Council Report 2015 on mukana eläkejärjestelmän kestävyyttä arvioiva kirjoitus. Siinä tarkastellaan eläkejärjestelmän kestävyyttä eläkkeiden kannalta, mutta ei sitä, kestääkö talous ja yhteiskunta eläkejärjestelmäämme.

Suomessa ovat kilpailijamaihimme verrattuna suurimmat eläkerahastot ja toisaalta suurimmat työnantajien ja työntekijöiden eläkemaksut, joten eläkkeiden suhteen kestävyyden luulisi olevan tutkimattakin selvää. Kuitenkin Suomen talouden suorituskyvystä riippuu lopulta eläkkeidenkin maksu, sillä suunnitelmien mukaan nyt ja tulevaisuudessa eläkkeet maksetaan yli 75-prosenttisesti työpalkkojen perusteella.

Työeläkemaksut (TyEL) yhdessä eläkejärjestelmään kerättävien TVR-rahojen kanssa muodostavat yli 25 prosentin lisän työvoimakustannuksiin. Näitä lisiä on korotettu vuoden 2008 talouskriisin jälkeen viisi prosenttiyksikköä (fiskaalinen revalvaatio). Kun talouden tuotannon arvo ei ole kasvanut, teollisuus on joutunut sopeutumaan irtisanomisilla, joissa yleensä merkittävä osa henkilöistä siirtyy eläkkeelle.

Toisaalta Suomen taloutta on myös trimmattu viemällä eläkemiljardeja ulkomaisiin sijoituksiin, joiden positiiviset vaikutukset eläkkeisiin ja Suomen talouteen näkyvät vasta vuosikymmenien kuluttua.

Milloin tutkitaan eläkejärjestelmän vaikutukset muuhun talouteen ja työttömyyteen?

Lauri Saukkoriipi

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat