Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloja pitäisi suojella liialta tekniikalta

Suomen rakennushistoria on täynnä lyhytnäköisiä virheratkaisuja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on kirjoitettu energiatehokkaasta rakentamisesta ja koneellisen ilmanvaihdon aiheuttamista sisäilmaongelmista. Julkisten tilojen sisäilmaongelmat ovat muhineet pitkään, ja sisäilmaoireilu onkin jo suomalaisten kansallisvitsaus.

Suomi haluaa rakentamisessa energiatehokkuuden mallimaaksi ja tavoittelee nollaenergiataloa, jollainen voidaan saavuttaa tehokkaalla koneellisella ilmanvaihdolla ja seinien täydellisellä tiiviydellä.

Suomalaisten usko uuteen tekniikkaan ja uusien rakenteiden virheettömyyteen on kuitenkin sinisilmäistä ja kritiikitöntä – ja jälleen kerran lyhytnäköistä. Jo nyt on näyttöä siitä, että sisäilmaongelmat johtuvat homeen ja kosteuden lisäksi myös hengittämättömistä materiaaleista ja liian tehokkaasta ilmanvaihdosta.

Rakennusmääräyksiä noudattamalla Suomessa on mahdoton rakentaa tervettä, ekologisesti kestävää ja muovitonta taloa, jonka ilmanvaihto hoituu painovoimaisesti. Lämmöneristyskykyä tuijotetaan puusilmäisesti, vaikka rakennuksen todellinen hiilijalanjälki tulisi mitata sen mukaan, paljonko rakennuksessa käytettävien materiaalien valmistamiseen kuluu energiaa ja paljonko rakennus käyttöikänsä päätyttyä kuormittaa ympäristöä.

Suomen rakennushistoria on täynnä lyhytnäköisiä virheratkaisuja: kestävä ja ekologinen hävitettiin 1960-luvun purkuvimmassa tai korjattiin energiatehokkuuden nimissä pilalle 1970-luvulta alkaneella seinien muovittamisella. Tämän päivän ratkaisut ovat huomispäivän historiaa, ja vaarana onkin myöhemmin leimautua maaksi, joka nollaenergian nimissä sairastuttaa rakennuksensa ja asukkaansa.

Nyt tarvitaan rohkeita arkkitehteja ja toisinajattelevia insinöörejä. Tarvitaan kansanliike. On ryhdyttävä suojelemaan rakennuksia liialta talotekniikalta ja ylimitoitetuilta rakennusmääräyksiltä, joiden ainoa hyötyjä on talotekniikkateollisuus.

Näennäisen energiansäästön todellisiksi maksumiehiksi joutuvat sairaassa sisäilmassa aikaansa viettävät ihmiset ja tulevat sukupolvet, jotka aikanaan kauhistelevat tekemiämme virheratkaisuja.

Angela Eriksson

filosofian maisteri

rakennusperinteen aktiiviharrastaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat