Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiansäästö on syyllinen koulujen homeongelmiin

Kouluja hallinnoivat organisaatiot ovat puristaneet koulujen ilmanvaihtolaitteiden käyttöajat minimiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on ollut puhetta koulujen ilmanvaihdosta.

Olen suunnitellut runsaan parinkymmenen koulun ilmanvaihtojärjestelmät vuosina 1970–2000. Tuolloin koulut suunniteltiin poikkeuksetta koneellisilla tulo- ja poistoilmanvaihtolaitteilla, kuten valtaosa nykyisinkin. Ilmanvaihdon suuruus, siis paljonko ”raitista” ilmaa oli koulujen tiloihin tuotava, määräytyi ennen ensimmäistä yksityiskohtaista rakentamismääräystä (RakMK D 2 1978) Opetushallituksen ohjeiden mukaan.

Peruskoulun niin sanotun normaaliluokan koko (OT3) oli 60 neliömetriä ja suunniteltu 30 oppilaalle. Jokaisen oppilaan ilma-annos oli 6 litraa sekunnissa. Luokan ilma vaihtui siten 3,5 kertaa tunnissa. Tuo 1970-luvun 3,5-kertainen ilmanvaihtomäärä on opetustilojen ilmanvaihtomääräyksissä (RakMK D 2 2012) edelleen voimassa. Sen sijaan 1970-luvun käytävä- ja aulatilojen ilmamäärät nousivat vuoden 1987 määräyksissä kuusinkertaisiksi ja ovat edelleen voimassa. 1980-luvun alkupuolella rakennettujen koulujen käytävät olivatkin tunkkaisia. Syynä oli muuttunut välituntikäytäntö – varsinkin yläasteiden oppilaat viettivät yleisesti välituntinsa sisällä.

Mikä sitten tekee koulusta homekoulun? Suurin syntipukki on vimmattu energiansäästö, eivät putket ja tötteröt. Kouluja hallinnoivat organisaatiot ovat puristaneet koulujen ilmanvaihtolaitteiden käyttöajat minimiin. Ilmanvaihto käynnistetään puoli tuntia ennen koulun alkua ja sammutetaan kiireesti viimeisen luokan poistuttua.

Kouluaikojen ulkopuolella ilmaa poistetaan mitättömiä määriä WC-tilojen ja siivouskomeroiden jatkuvasti käyvien huippuimureiden kautta. Taidetaanpa ilmanvaihto pysäyttää viikonloppujen ja loma-aikojen lisäksi jopa koko kesän ajaksi. Vaikka lapset ovat poissa, mikrobit kasvavat ja voivat hyvin.

Seppo Posti

lvi-insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat