Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT:n entiset tutkijat HS:n mielipidesivulla: Tiimin pahoinvointiin ei puututtu

Aika moni meistä taisi käydä työpsykologin vastaanotolla hakemassa keinoja työssä jaksamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivuilla (HS 7.2.) kerrottiin VTT:llä mahdollisesti tapahtuneesta tiedevilpistä. Lisäksi jutussa kuvailtiin vilpistä epäillyn tutkimusprofessorin tutkimusryhmän toimintatapoja ja ongelmia: tutkimusprofessorin autoritaarinen johtamistyyli ahdisti alaisia ja johti suureen henkilöstövaihtuvuuteen. Tilanne jatkui vuosia siitä huolimatta, että johto tiesi tulehtuneesta tilanteesta.

Toimimme tutkijoina VTT:llä samoihin aikoihin, mutta eri alan tutkimusryhmässä. Tarina kuulosti johtamisen näkökulmasta silti valitettavan tutulta. Esimiehemme oli tutkijana pätevä, mutta henkilöjohtamisessa ei. Johtamistyyli oli autoritaarinen: tutkijoiden tuli kiltisti toteuttaa esimiehen ”ainoita oikeita” tapoja tehdä tutkimusta ja tulkita aineistoja. Tutkijan perusoikeus on kyseenalaistaa, mutta esimerkiksi kokemuksen ja uusien näkemysten esiin tuomista ryhmän ulkopuolelta pidettiin uhkana. Niin sanotusti hankalaa tutkijaa odotti kylmä kyyti henkiseen mitätöintiin.

Lopulta tutkimusryhmä teki kirjallisen valituksen, ja aika moni meistä taisi käydä myös työpsykologin vastaanotolla hakemassa keinoja työssä jaksamiseen. Mitä tästä seurasi: muutama näennäinen tilannetta purkava keskustelu. Keskustelujen jälkeen kaikki jatkui ennallaan.

Esimiehen onnistui hakea taloon kipeästi kaivattua hankerahaa. Ehkä tämän vuoksi johto ei puuttunut tiimin pahoinvointiin. HS:n juttu herätti jälleen kysymyksen: miksei hintalappua laskettu sille, että lahjakkaat maisterit ja tohtorit tekivät töitä tukahdutettuina ja lopulta lähtivät pois?

Toivomme, että VTT:n johdossa herätään viimeistään nyt. Epäasiallisuuksiin pitää puuttua tiukasti, hyvällä ja ammattitaitoisella johtamisella.

Entiset tutkijat

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat