Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimme vilppiepäilyn uudestaan

Avaamme tapauksen uudestaan objektiivisesti ja puolueettomasti, jotta voimme joko hälventää meihin kohdistuvia epäilyksiä tai puuttua löydettyihin poikkeamiin ja ottaa opiksemme, kirjoittaa VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff HS:n mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivuilla (HS 7.2.) julkaistussa jutussa esitettiin vakavia, VTT:n diabetestutkimukseen ja tutkimuseettiseen vilppiin liittyviä väitteitä. VTT suhtautuu epäilyksiin vakavasti ja luottaa lähtökohtaisesti tutkijoihinsa. VTT:n tutkijat tekevät sekä tutkimuseettisesti että tutkimuksen sisällön kannalta huipputulosta.

Kyseinen tapaus on ensimmäinen ja ainoa todella vakava VTT:n tutkimuksen luotettavuuteen liittyvä epäilys.

Kun tapaus nousi esiin, olin välittömästi yhteydessä tutkimuseettiseen neuvottelukuntaan (Tenk), ja samana päivänä aloitettiin tutkinta. Tutkinnassa ei kyetty todistamaan selkeää tutkimuksellista vilppiä.

VTT kuitenkin jatkoi myöhemmin tutkintaa eettisen laadun varmistamiseksi myös ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Saimme tästä muototeknisen huomautuksen Tenkiltä, koska esitutkinnassa ei ollut löytynytkään todisteita vilpistä. Kaksi ulkopuolista tutkimusfirmaa kävi läpi tutkimustiedon raakadatan, mutta todisteita selkeästä vilpistä ei löytynyt. Ainoa osoitettu vilppi oli tulosten merkittävyyden liioittelu, johon suhtauduimme vakavasti.

Tenkin antamat lausunnot ovat julkisia. VTT:n riippumattomilla ulkopuolisilla toimijoilla teettämät raportit ovat näiden toimijoiden vaatimuksesta luottamuksellisia eivätkä siten jaettavissa eteenpäin. VTT on antanut vilpin esittäneille, tutkimukseen osallistuneille ja Tenkin henkilöstölle mahdollisuuden tutustua raportteihin VTT:n tiloissa, ja niihin he voivat edelleen tutustua.

Tieteellisen tutkimuksen luonteeseen kuuluu debatointi, tulosten verifiointi ja vertaisarviointi. Tällä halutaan varmistaa tulosten todenmukaisuus ja tieteellinen validointi. Kyseinen, epäilyksen alla oleva tutkimus julkaistiin alan vertaisarvioidussa tieteellisessä lehdessä vuonna 2008. VTT:n tutkimusryhmän lisäksi tutkimuksessa oli mukana laaja joukko alan suomalaisia kärkitutkijoita. Tutkimusta vastaan esitettyä yksilöimätöntä vilppiepäilyä selvitettiin Tenkin hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti.

Tätä kyseistä tapausta on tutkittu jo aiemmin, mutta avaamme tapauksen uudestaan, jotta voimme joko hälventää meihin kohdistuvia epäilyksiä tai puuttua löydettyihin poikkeamiin ja ottaa opiksemme.

Anne-Christine Ritschkoff

tieteellinen johtaja, VTT

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat