Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe-elämä ei ole vain hyvätuloisten oikeus

Perhe on keskeinen elementti uusien kansalaisten Suomeen juurtumisessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sisäministeriössä valmistellaan ulkomaalaislain muutosta, jonka tavoitteena on tiukentaa perheenyhdistämisen edellytyksiä. Lakimuutos asettaisi toimeentulovaatimukset Suomessa asuvien kansainvälistä suojelua saaneiden sekä Suomen kansalaisten perheenyhdistämiselle. Toimeentulovaatimus on niin korkea, että käytännössä se riistää keskituloisen ihmisen oikeuden perhe-elämään. Saadakseen puolison ja kaksi lasta luokseen Suomessa asuvan perheenjäsenen tulee toimia Suomen keskipalkan ylittävässä tehtävässä: yhdistäjälle tulisi verojen jälkeen jäädä käyttövaraa 2 600 euroa kuukaudessa.

Tutkijoina ja maahanmuuton asiantuntijoina näemme tämän erittäin huolestuttavana kehityssuuntana. Sen lisäksi, että lakimuutos estäisi esimerkiksi bussikuskeina tai lähihoitajina toimivia Suomen kansalaisia saamasta esimerkiksi yhdysvaltalaista tai thaimaalaista puolisoaan Suomeen, vaikeuttaa se suuresti jo täällä pysyvästi oleskelevien maahanmuuttajien kotoutumista ja estää heidän oikeutensa perhe-elämään. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8. artiklan määrittelemä perhe-elämän suoja ei ole riippuvainen ammatista tai toimeentulosta.

Valmisteilla olevaan lakimuutokseen sisältyy kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneille mahdollisuus perheenyhdistämiseen kolmen kuukauden sisällä. Käytännössä tämä on jo tehty monelle mahdottomaksi.

Perheenyhdistämiseen tehtiin radikaaleja tiukennuksia jo vuonna 2012, mistä alkaen hakemuksen on voinut jättää vain ulkomailla asuva perheenjäsen. Tämä tiukennus on tehnyt prosessin mahdottomaksi perheille, joilla ei ole varaa kustantaa perheenjäsentensä matkoja lähimpään Suomen edustustoon. Konfliktimaissa ei usein ole Suomen edustustoa. Hakemuksen jättäminen edellyttää voimassa olevaa passia ja matkustamista toiseen maahan. Passin hankkiminen on useissa konfliktimaissa mahdotonta.

Oleellista on muistaa, että kansainvälisen suojelun perusteella Suomessa oleskelevat ovat perheenyhdistämistä hakevien joukossa pienin ryhmä. Vuosina 2015 ja 2016 tämä tarkoitti noin 16 prosenttia kaikista hyväksytyistä hakemuksista.

Toimeentulovaatimus koskee jo suurinta osaa Suomessa asuvien työ- ja opiskeluluvalla olevien ihmisten perheenyhdistämisistä.

Nyt se halutaan ulottaa uusiin ryhmin: Suomen kansalaisiin sekä kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneisiin.

Jälkimmäinen ryhmä on saanut oleskeluluvan joko tiukan turvapaikanhakuprosessin kautta tai he ovat tulleet Suomeen kiintiöpakolaisina. Perheenyhdistämistä tulee tämän ryhmän kohdalla hankaloittamisen sijaan helpottaa, sillä perhe on keskeinen elementti näiden uusien kansalaisten Suomeen juurtumisessa.

Tämän lisäksi lakialoite asettaa Suomen kansalaiset eriarvoiseen asemaan heidän toimeentulonsa perusteella.

Johanna Hiitola

yhteiskuntatieteiden tohtori, yliopistonlehtori

Jyväskylän yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Niina Vuolajärvi

valtiotieteiden maisteri, tohtorikoulutettava

Rutgers University,

Itä-Suomen yliopisto

Hanna Repo

terveystieteiden maisteri, tohtorikoulutettava

Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat