Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankin on pakko kysyä asiakkaalta, onko hän poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö

Rahanpesulaki edellyttää, että pankin tulee tietää, onko asiakas laissa tarkoitettu poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Erkki Kanerva (HS Mielipide 8.2.) kertoi pahoittaneensa mielensä pankkikäynnillään, kun rahojen noston yhteydessä oli kysytty omista tai läheisten yhteyksistä kansainväliseen politiikkaan.

Pankki ei tee kyselyjä huvikseen, vaan siihen sitä velvoittaa laki. Rahanpesulaki edellyttää, että pankin tulee tietää, onko asiakas laissa tarkoitettu poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö tai tällaisen henkilön perheenjäsen tai yhtiökumppani.

Poliittisesti vaikutusvaltaisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla korkean asemansa vuoksi on lisääntynyt mahdollisuus sekaantua esimerkiksi lahjontaan tai korruptioon. Nykyinen lakimme rajaa selvitysvelvollisuuden ulkomaisiin poliittisesti vaikutusvaltaisiin henkilöihin. Valmisteilla oleva uusi rahanpesulaki ulottaa sen myös Suomessa korkeissa julkisissa tehtävissä toimiviin ja heidän lähipiiriinsä.

Pankki kysyy asiakkaalta lain velvoittamana myös yhteyksistä Yhdysvaltoihin. Sen taustalla on Fatca-niminen verotietojen vaihtosopimus, jolla Yhdysvallat velvoitti muut maat antamaan itselleen tiedot Yhdysvalloissa verovelvollisten tuloista. Mikäli tietojenvaihtoon ei olisi suostunut, Yhdysvallat olisi määrännyt tietoja toimittamattoman maan yrityksille lisäveroja. Verotietoja vaihdettiin Yhdysvaltojen kanssa molempiin suuntiin ensimmäisen kerran viime vuonna.

Maailmalla kovaa vauhtia etenevät verotietojen vaihtohankkeet tuovat finanssiasiakkaalle lisää kysymyksiä. Tulevaisuudessa asiakkailta voidaan kysyä, missä maassa nämä ovat verovelvollisia. Pankit tekevät näin laissa määrätyn osansa rahanpesun ja verojen välttelyn estämisessä.

Mika Linna

johtava asiantuntija

Mona Redsven

verolakimies, Finanssialan keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat