Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaan hoidon tarpeen arviointi ei ole aina helppoa

Palvelut järjestetään kotiin niin pitkään kuin se on mahdollista ja turvallista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Kolme tytärtä totesi (HS Mielipide 7.2.), ettei heidän muistisairas kotona asuva äitinsä saa tarvitsemaansa ympärivuorokautista hoitopaikkaa Helsingissä. Kirjoituksessa ihmeteltiin toimintatapaa, jolla Helsingissä päätetään ympärivuorokautisesta hoitopaikasta.

Muistisairaan iäkkään ympärivuorokautisen hoidon tarpeen arviointi ei ole aina helppoa. Palvelut järjestetään kotiin niin pitkään kuin se on mahdollista ja turvallista.

Oma tuttu kodin ympäristö tukee ja pitää yllä muistisairaan toimintakykyä. Siirtyminen vieraaseen hoitoympäristöön saattaa horjuttaa jäljellä olevaa toimintakykyä.

Muistisairaan itsemääräämisoikeutta ja omaa tahtoa hoidon järjestelyistä kunnioitetaan niin pitkälle kuin voidaan heikentämättä turvallisuutta. Muutto pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen hoitoon järjestetään, kun riittäviä iäkkään tarvitsemia palveluja ei enää pystytä järjestämään kotiin.

Helsingissä esitykset ympärivuorokautisen hoidon tarpeesta käsitellään ja arvioidaan keskitetysti. Lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalihuollon ammattilaiset tekevät ratkaisun hoitopaikasta iäkkään hyvin tuntevien ammattilaisten lausuntojen perusteella.

Myös omaisten näkemykset asiasta selvitetään. Tällä menettelyllä varmistetaan, että kaikkia kaupunkilaisia kohdellaan yhdenvertaisesti ja että päätös ympärivuorokautisesta hoitopaikasta tehdään kaikkien asiakkaiden kohdalla samoilla periaatteilla.

Toisinaan käy niin, että iäkästä hoitavat ammattilaiset ja ympärivuorokautisesta hoitopaikasta päättävät ovat hoidon tarpeesta eri mieltä. Tällöin vielä varmistetaan, että iäkäs on saanut kaiken järjestettävistä olevan avun ja kuntoutuksen kotiin. Jos tilanteesta saadaan uutta tietoa tai tilanne heikkenee, hoidon tarve arvioidaan uudelleen.

Viime vuonna Helsingissä tehtiin 1 655 ympärivuorokautisen hoidon tarpeen arviointia. Näistä arvioista 78 prosenttia päätyi siihen, että asiakas ohjattiin ympärivuorokautiseen hoitoon.

Nimimerkillä kirjoittaneet tyttäret auttavat äitinsä hoidossa huomattavan paljon käydessään äitinsä luona joka ilta. Tässä tapauksessa kaupungin kotiin tarjoamia palveluja on vielä lisättävissä, ja omaisten huolta ja kuormaa on mahdollista keventää.

Arja Peiponen

sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat