Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoimuus ehkäisee tutkimusvilppiä

Vilppiskandaaleja yhdistää tiedon pimittämisen kulttuuri.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivuilla (HS 7.2.) kerrottiin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n suojissa mahdollisesti tapahtuneesta tutkimusvilpistä.

Asian tutkinta aloitetaan uudelleen, mutta jo nyt voi todeta kyseessä olevan yksi suomalaisen tieteenhistorian merkittävimmistä vilppiepäilyistä.

Reaktiot ovat olleet sen mukaisia. Tiedeyhteisön tutkimuseettisen itsesääntelymekanismin toimintakyky on kyseenalaistettu.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kysyi heti jutun julkaisemispäivänä kotisivuillaan, ovatko nykyiset valvontakeinot riittäviä. Hän lupasi tarvittaessa ”ripeästi eteneviä” korjausliikkeitä.

On kyseenalaista, lisäisikö sanktioiden koventaminen, sääntelyn tiukentaminen tai tutkimuseettisen asiamiehen nimittäminen tutkimuksen nuhteettomuutta. Hedelmällisempää olisi pyrkiä tunnistamaan ja karsimaan tutkimusvilppiin kannustavia sekä vilpin mahdollistavia tekijöitä.

Maailmanlaajuista tiedeyhteisöä ovat viime vuosina ravistelleet lukuisat vilppiskandaalit, esimerkiksi Diederik Stapelin, Haruko Obokatan ja Michael LaCourin tapaukset.

Tapauksia yhdistävät tutkimusaineistoon liittyvät epäselvyydet, tiedon pimittämisen kulttuuri sekä sensaatiomaiset tutkimustulokset, joiden turvin vilpistä epäillyt niittivät mainetta ja kunniaa ja saivat urahyötyjä.

Avoimuus onkin luotettavan tieteen kulmakivi. Tutkimusaineistojen ja -menetelmien julkisuus on yksi tehokkaimmista keinoista tieteen itsekorjautuvuuden, vilpin havaitsemisen ja vilpin ehkäisemisen tukemiseksi.

Läpinäkyvyys nostaa kynnystä aineistojen muunteluun ja tulosten valikointiin. Institutionaaliseen valvontaan verrattuna avoimuus on joustava ja kustannustehokas keino tieteen laadun ja vaikuttavuuden edistämiseen. Avoin data on vapaasti hyödynnettävissä uusiin tarkoituksiin.

Avoimuuden vaatimusten kasvaessa on tärkeää kehittää palkitsemisen muotoja. Nykyinen julkaisukeskeinen palkitsemiskulttuuri ei kannusta aineistojen ja menetelmien avoimeen jakamiseen.

Tutkimusrahoittajat, kuten Suomen Akatemia ja säätiöt, ovat avainasemassa avoimen tieteen edistämisessä, sillä ne voivat edellyttää rahoittamiltaan hankkeilta avoimuutta ja myös palkita siitä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus -hanke on askel oikeaan suuntaan tieteen avoimuuden edistämiseksi.

Tieteen autonomian turvaamiseksi on tärkeää, että tutkijayhteisö tarttuu myös itse sitä kohtaaviin haasteisiin. Kannustammekin jokaista tutkijaa pohtimaan, miten avata omaa tutkimustaan tieteen läpinäkyvyyden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Heidi Laine

Konsta Happonen

Avoin tiede -työryhmä

Open Knowledge Finland ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat