Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on tieteellistä vilppiä, ja miten se tulisi selvittää?

Haluan painottaa, että minun kannaltani tulosten julkaisu olisi ollut suotavaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat on käsitellyt tekemääni tutkimustyötä laajassa kirjoituksessa sunnuntaisivuillaan (7.2.).

En ole aiemmin halunnut tuoda esiin omaa näkökulmaani siihen, miten tutkimusryhmääni on kohdeltu VTT:llä, enkä haluaisi sitä tehdä edelleenkään. Haluan kuitenkin nyt tuoda esiin muutamia asioita, jotka HS on mielestäni tuonut esiin virheellisesti.

Helsingin Sanomien mukaan tutkimuseettisen neuvottelukunnan Tenkin pääsihteeri Krista Varantola ilmaisi näkökantansa siitä, että tiedeyhteisön olisi pitänyt osoittaa mahdolliset puutteet diabetestutkimusta koskevassa artikkelissani tieteellisin keinoin eli lähettää The Journal of Experimental Medicine (JEM) -lehteen vastine, jossa tieteellisin argumentein perusteellaan mahdolliset ongelmat.

Olen tästä täysin samaa mieltä Varantolan kanssa. Siksi minusta on erikoista, että mahdollisia vilppiepäilyjä puidaan sen sijaan vuosia artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Vilppiepäilyn tutkimuksen tulokset, mukaan lukien salaisena pidetyn raportin sisältö, on lähetetty JEM-lehden toimitukselle VTT:n toimesta (8.5.2014). JEM-lehden toimitus ei pitänyt saamaansa materiaalia perusteena toimenpiteille. Esitetyt kommentit tutkimustulosten mahdollisesta liioittelusta eivät kuulu tutkimusvilpin kategoriaan.

Lisäksi voidaan todeta, että kyseessä olevat tutkimustulokset on toistettu useammassa myöhemmässä tutkimuksessa, samansuuntaisin tuloksin.

Tutkimustulosten liioittelu tai liian optimistinen tulkinta on valitettavasti varsin yleistä tutkimusmaailmassa. Sen vuoksi tutkimusyhteisö toimii itse lopullisena arvioijana: pystytäänkö esitetyt tutkimukset toistamaan muissa tutkimuksissa vai ei.

Helsingin Sanomat käsitteli myös meneillään olevaa aivovammatutkimusta. Huomioitavaa on, että emme ole vielä edes julkaisseet tutkimustuloksia, koska olemme tehneet paljon uusia tarkentavia tutkimuksia, jotta pystyisimme tulkitsemaan tuloksia myös molekyyli- ja mekanismitasolla.

HS on maininnut useaan otteeseen, että vilppiepäilyn tutkimukset salattiin. Lukija saattaa saada tästä sen kuvan, että tämä olisi tehty VTT:n taholta minun suojelemisekseni, koska niissä olisi ilmennyt jotain negatiivista.

Haluan painottaa, että minun kannaltani tulosten julkaisu olisi ollut suotavaa.

Matej Orešič

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat