Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alvar Aallon ajattelussa musta antoi valkoiselle ryhtiä

Jos Alvar Aalto olisi saanut itse nähdä, ettei marmori siedä pääkaupungin saasteita ja pohjoista ilmastoa, hän olisi varmaankin hyväksynyt marmorin vaihtamisen kestävämmäksi vaaleaksi kivilajiksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivuilla (HS 9.2.) kysyttiin, pitikö Finlandia-talosta tulla musta.

Musta graniitti näyttäytyy arkkitehti Alvar Aallon ajattelussa ja töissä mysteerinä. Tämän johtopäätöksen tein toistakymmentä vuotta sitten, kun tutkin Seinäjoen Aalto-keskuksen syntyhistoriaa. Maallikosta tuntui erikoiselta, että Aalto osallistui Seinäjoen uuden kirkon Lakeuden Ristin arkkitehtikilpailuun ehdotuksella, jossa kirkko olisi kauttaaltaan päällystetty mustalla graniitilla. Lakeuden Rististä piti kirkolliskokouksen yksimielisen päätöksen mukaan tulla uuden Pohjanmaan hiippakunnan tuomiokirkko, mikä ehkä voimakkaimmin puolusti mustaa graniittia.

Kun graniitti osoittautui pienelle seurakunnalle liian kalliiksi, muutti arkkitehti kirkon julkisivun mustavalkoiseksi: suurelta osin valkoiseksi slammattua tiilipintaa ja vähemmän mustaa graniittia. Aalto muutti suunnitelmaansa niin joustavasti, että hänen oli täytynyt jo ennakkoon varautua vaihtoehtoon.

Epämääräiset puheet mustasta Finlandia-talosta saivat minut kysymään asiaa arkkitehti Jaakko Kontiolta, joka oli Aallon keskeinen avustaja Lakeuden Ristiä tehtäessä. Kontio kertoi Finlandia-talon varhaisessa suunnitteluvaiheessa käydystä Alvar Aallon ja ylipormestari Lauri Ahon välisestä keskustelusta. Aalto kysyi: ”Haluatko mustan vai valkoisen rakennuksen?” Aho vastasi: ”Helsinki on valkoinen kaupunki. Haluan valkoisen.”

Myöhemmin haastattelemani professori Tore Tallqvistin mukaan Aallon kysymys oli hänelle tyypillinen retorinen heitto, ääneen ajattelua – se oli hänen arkkitehtuuriajatteluaan. Tallqvist työskenteli Aallon toimistossa 1960-luvulla.

Aalto ei vakavissaan uskonut ylipormestarin haluavan muuta kuin valkoista. Maininnallaan mustasta graniitista hän ehkä saattoi valmistella oman aikeensa läpimenoa, valkoista marmoria.

Samoin kuin Lakeuden Ristissä musta graniitti tuli mukaan korostamaan rakennuksen valkoisuutta. Kirkossa graniitti on kappelissa ja kivijalassa, Finlandia-talossa voimakkaimmin veistoksellisen yläosan pinnoissa korostaen sen vertikaalisuutta. Alvar Aallon arkkitehtuuriajattelussa mustan mukaan ottaminen antoi valkoisuudelle jämäkkyyttä ja rakennukselle ryhtiä.

Kun satoja kertoja olen Helsingin rautatieasemalle lipuvasta Pohjanmaan junasta ihaillut Töölönlahden päällä keveänä kelluvaa arkkitehtuurin helmeä, olen yhä useammin pohtinut kiusalliseksi muodostunutta Carraran marmoria. Jos Alvar Aalto olisi saanut itse nähdä, ettei marmori siedä pääkaupungin saasteita ja pohjoista ilmastoa, olisiko hän hyväksynyt marmorin vaihtamisen kestävämmäksi vaaleaksi kivilajiksi? Veikkaan, että olisi.

Markus Aaltonen

puheenjohtaja, Alvariania ry (Etelä-Pohjanmaan Alvar Aalto Seura)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat