Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöpaineet eivät saa murtaa oikeusturvaa

Pätevä oikeudellinen avustaja on monelle turvapaikanhakijalle elintärkeä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen aikeet rajoittaa oikeusapua uhkaavat vakavasti turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Jos hallituksen suunnitelma toteutuu, oikeusapua saisi ennen turvapaikkapäätöstä vain erityisen painavista syistä. Päätöksestä valittamiseen olisi aikaa vain 14 päivää.

Hakijan pitäisi siis kahdessa viikossa löytää pätevä avustaja. Avustajalla olisi alle kaksi viikkoa aikaa perehtyä hakijan tilanteeseen ja kirjoittaa valitus.

Turvapaikkamenettely on poikkeuksellisen vaativa prosessi hakijalle, joka ei tunne Suomen järjestelmää, ei osaa kieltä ja voi olla jopa lukutaidoton.

Moni turvapaikanhakija on lisäksi kokenut kidutusta tai on muulla tavalla traumatisoitunut tai haavoittuvassa asemassa. Kokemustensa vuoksi hakijan voi olla vaikea luottaa viranomaisiin ja saada turvapaikkaperusteensa kerrotuksi johdonmukaisesti. Siksi pätevä oikeudellinen avustaja on monelle hakijalle elintärkeä.

Turvapaikkamenettelyn tarkoitus ei ole ainoastaan arvioida, tarvitseeko hakija kansainvälistä suojelua. Sen keskeisenä tavoitteena on varmistaa, ettei ketään lähetetä alueelle, jossa häntä voisi uhata esimerkiksi kidutus, teloitus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Suomessa on tähän saakka ymmärretty, että tehokkaassa turvapaikkamenettelyssä tarvitaan oikeudellista apua. Oikeudenmukainen turvapaikkamenettely on olennainen osa oikeutta hakea turvapaikkaa ja pakolaissopimuksen täyttä toimeenpanoa.

Kasvaneen turvapaikanhakijamäärän myötä tämä ymmärrys näyttää jääneen säästöpaineiden jalkoihin. Ilman oikeudellista apua moni kidutustapaus ja muu suojeluntarve on vaarassa jäädä tunnistamatta. Se voi johtaa kalliisiin valitusprosesseihin.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, aiommeko toteuttaa Suomen ihmisoikeusvelvoitteet täysimääräisesti. Suomella on velvollisuus varmistaa, ettei ketään täältä turvaa hakenutta lähetetä tilanteeseen, jossa on vaara joutua vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.

Niina Laajapuro

toiminnanjohtaja

Amnesty Internationalin Suomen osasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat