Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkejärjestelmä istuu Suomen talouteen

Erityisesti Pohjoismaissa kohonneet sosiaalivakuutusmaksut alentavat ajan myötä nettopalkkoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lauri Saukkoriipi (HS Mielipide 8.2.) ilmaisi huolensa, kestääkö Suomen talous nykyistä eläkejärjestelmää. Hän viittasi Talouspolitiikan arviointineuvoston raportin liitteeksi kirjoitettuun arvioon eläkejärjestelmän vaikutuksesta kestävyysvajeeseen. Yhtenä liiteraportin kirjoittajista tuon esiin muutaman näkökohdan.

Raportissa arvioimme, voidaanko eduskunnassa loppuvuodesta 2015 hyväksyttyjen työeläkelakien mukaiset eläkkeet kattaa nykytasoisella rahoituksella. Vastauksemme on kyllä, eikä lakisääteisessä eläkejärjestelmässä ole vanhuusväestön osuuden kasvusta johtuvaa kestävyysvajetta toisin kuin muussa julkisessa taloudessa.

Saukkoriiven mukaan Suomessa on kilpailijamaihimme verrattuna suurimmat eläkerahastot ja suurimmat työntekijöiden ja työnantajien eläkemaksut.

OECD tarjoaa kansainvälisesti vertailukelpoista tietoa palkkoihin kohdistuvista sosiaalivakuutusmaksuista (eläkkeet, työttömyys ja sairausvakuutus). Vuonna 2014 Suomi oli Taxing wages -raportin mukaan 34 vertailumaan joukossa sijalla 17, kun huomioidaan sekä työntekijöiden että työnantajien maksamat maksut. Sosiaalivakuutusmaksut olivat Suomessa 25,5 prosenttia palkoista. Tätä korkeammalla tasolla ne olivat muun muassa Ruotsissa (+3,7 prosenttia), Saksassa (+7,7 prosenttia) ja Ranskassa (+12,3 prosenttia).

On totta, että esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa tulevien eläkkeiden maksuun ei ole rahastoitu varallisuutta. Näissä maissa tämä johtaa tulevaisuudessa joko eläkemaksujen nostoon tai nykyistä lupausta alhaisempiin eläkkeisiin.

Sosiaalivakuutusmaksujen taloudellisia vaikutuksia on tutkittu paljonkin. Ángel Melguizo ja José Manuel Gonzales-Paramo (2013) kokosivat yhteen 54 tutkimuksen tulokset. Selkeä tutkimusnäyttö osoittaa, että erityisesti Pohjoismaissa kohonneet sosiaalivakuutusmaksut alentavat ajan myötä nettopalkkoja. Työntekijät Pohjoismaissa maksavat viime kädessä etuudet lähes kokonaisuudessaan.

Risto Vaittinen

ekonomisti, Eläketurvakeskus

Oikaisu perjantaina 12. helmikuuta kello 10.00: Kirjoituksessa olivat sekoittuneet prosentit ja prosenttiyksiköt. Oikeasti sosiaalivakuutusmaksut olivat Ruotsissa 3,6 prosenttiyksikköä, Saksassa 7,7 prosenttiyksikköä ja Ranskassa 12,3 prosenttiyksikköä korkeammalla tasolla kuin Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat