Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alennetut alv-kannat turvaavat sananvapautta

Alennettu kanta kannattaisi laajentaa myös digitaalisiin sisältöihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaisa Kotakorpi esitti (HS Vieraskynä 9.2.) arvonlisäverokantojen yhtenäistämistä osana fiskaalista devalvaatiota eli työnantajamaksujen alentamisen ja kulutusverojen korotuksen yhdistelmää.

Kirjoittaja arvioi alennettuja arvonlisäverokantoja kahden tavoitteen, työntekoon kannustamisen ja oikeudenmukaisen tulonjaon näkökulmasta. Hän viittasi lyhyesti myös kulttuuripolitiikkaan, mutta totesi porrastetun arvonlisäveron tehottomaksi ja kalliiksi välineeksi myös tästä näkökulmasta, sen enempää analysoimatta.

Arvonlisäveron porrastamista voidaan aivan perustellusti pitää kankeana tulonjaon instrumenttina. Jos alennettujen arvonlisäverojen ainoana tarkoituksena ja legitimaationa pidetään kannustamista työntekoon – kuten Kotakorpi tuntui esittävän – ei nykyinen järjestelmä välttämättä myöskään ole aivan optimaalinen.

Tehokkuutta, jolla lehtien ja kirjojen alennettu arvonlisävero edistää sananvapautta, kulttuuria, oppimista ja viime kädessä demokratian toimintakykyä, ei kuitenkaan voi verojärjestelmän tarkastelussa sivuuttaa. Alennettu arvonlisäverokanta on nykyisellään perusedellytys moniääniselle, laadukkaalle ja ammattimaisesti tuotetulle medialle.

Viime vuosina kotimaisen journalismin, medialiiketoiminnan ja luovan alan ongelmat ovat tulleet hyvin päätöksentekijöiden tietoisuuteen. Liiketoiminnan mukauttamisen ja kehittämisen ohella on ennakkoluulottomasti etsitty lainsäädännöllisiä keinoja parantaa alan toimintaedellytyksiä, jopa suoran tuen muodossa.

Mikään esillä olleista tavoista ei kuitenkaan kohdistaisi kannustinvaikutusta ilman markkinahäiriöitä suoraan lukijalle vastaavalla tavalla kuin alennettu arvonlisäverokanta.

Laajentamalla alennettua kantaa digitaalisiin mediasisältöihin, mihin hallitus on EU-politiikassaan sitoutunut, järjestelmästä tulisi entistäkin kilpailuneutraalimpi ja se edistäisi samalla digitaalisten palvelujen tehokkaampaa käyttöönottoa. On enemmän kuin todennäköistä, että mahdollisuus laajennukseen sisältyy myös Euroopan komission näillä näkymin maaliskuussa julkistamaan suunnitelmaan arvonlisäveron uudistamisesta.

Juuri näistä syistä Suomen luopuminen lehtitilausten nollaverokannasta neljä vuotta sitten on osoittautunut virheeksi, jota on edelleenkin huomattavan vaikea korjata. Arvonlisäverokantojen yhtenäistäminen kumuloisi tämän virheen vaikutukset ja köyhdyttäisi yhteiskunnallista keskustelua entistä vakavammin.

Mikko Hoikka

lakimies, Viestinnän Keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat