Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvonlisäveron lasku pelasti monia ruokaravintoloita

Arvonlisäverojen korotus vähentäisi kotimaanmatkailua ja ravintolaruokailua, mikä heikentäisi muidenkin kotimaisten palvelujen kysyntää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaisa Kotakorpi kirjoitti (HS Vieraskynä 9.2.) arvonlisäverotuksen yhtenäistämisestä.

Suomi on kallein euromaa. Suomen talouskasvu on kituliasta. Ostovoima kehittyy tulevina vuosina vähän, jos ollenkaan. Muualla Euroopassa talous kasvaa yksityisen kulutuksen ansiosta.

Kotimarkkina-alat ovat menettäneet hintakilpailukykynsä samalla tavalla kuin vientiteollisuus. Tästä huolimatta jotkut ajattelevat, että meillä on varaa nostaa veroastettamme edelleen. Vielä kummallisempaa on, että arvonlisäverojen korotus esitetään vaihtoehtoisena keinona välttämättömille rakenteellisille uudistuksille.

Kotakorpi totesi näin: ”Ravintolaruoan ja viihdetapahtumien alempi verokanta tuskin kannustaa työntekoon, pikemminkin päinvastoin.” Ruokaravintolassa henkilöstökulut ovat noin 30–40 prosenttia liikevaihdosta. Ravintolaruokailun arvonlisäveron korottaminen kohdistuisi suomalaiseen työhön ja kotimaisiin elintarvikkeisiin.

Ravintolaruokailun arvonlisävero aleni 13 prosenttiin vuonna 2010. Se laski hintoja ja nosti ravintolaruokailun ennennäkemättömään kasvuun. Ravintoloiden ruoan myynti kasvoi vuonna 2010 edelliseen vuoteen verrattuna yli 5 prosenttia. Se loi tuhansia uusia työpaikkoja ja pelasti monia ruokaravintoloita ja niiden työpaikkoja. Ravintolat työllistävät nykyisin lähes 70 000 henkilöä.

Kymmenen prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan huvipuistojen, festivaalien ja hiihtokeskusten lippuihin. Näille toimialoille tyypillistä on voimakas sesonkiluonteisuus, säiden armoilla oleminen ja korkeat investoinnit suhteessa lyhyeen sesonkiin. Niiden vetovoimaisuus luo kysyntää kauppoihin, liikennevälineisiin, majoitusliikkeisiin ja ravintoloihin.

Alennettujen arvonlisäverojen korotus vähentäisi kotimaanmatkailua ja ravintolaruokailua. Tämä heikentäisi laajasti muidenkin kotimaisten palvelujen kysyntää.

Timo Lappi

toimitusjohtaja

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat