Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjaston heikentäminen vahingoittaa tutkimusta ja oppimista

Jotta julkaisut ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä, ne edellyttävät kirjaston asiantuntijatyötä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 8.2.) käsiteltiin yleisten kirjastojen merkitystä. Yliopistokirjastot ovat samoin avoimia kaikille ja niitä käytetään: Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa käy päivittäin 5 000–7 000 asiakasta, joista noin viidennes yliopiston ulkopuolelta.

Helsingin yliopistoon kohdistuvat suuret leikkaukset vaikuttavat myös kirjastoon. Yliopisto on 20 viime vuotta jatkuvasti uudistanut kirjastojensa rakenteita, tiloja ja palveluja. 1990-luvun alussa yliopistossa oli vielä noin 160 erillistä kirjastoa mutta vuodesta 2010 alkaen kaksi suurta kokonaisuutta, Helsingin yliopiston kirjasto ja Kansalliskirjasto. Kansalliskirjastolla on lukuisia maan kirjastoja ja arkistoja hyödyttäviä vastuita.

Helsingin yliopiston kirjasto puolestaan on yhdistänyt aiemmat 160 kirjastoa ja niiden kokoelmat neljäksi tieteenaloittain erikoistuneeksi palveluyksiköksi Meilahteen, Kumpulaan, Viikkiin ja keskustaan Kaisa-taloon. Lainausluvut kertovat, että painettua kirjallisuutta tarvitaan edelleen, vaikka useimpien lehtien ja enenevästi kirjojen käyttöoikeudet hankitaankin nyt digitaalisina.

Verkossa luettavat lehdet ja kirjat eivät kuitenkaan ilmaannu verkkoon ilmaiseksi. Helsingin yliopiston kirjasto käyttää jo lähes 90 prosenttia kirjallisuuden hankintamenoistaan digitaalisten lehtien ja e-kirjojen käyttöoikeuksiin, joiden hinnat nousevat joka vuosi useita prosentteja. Myös euron heikkeneminen nostaa hintoja. Kansainväliset tieteelliset kustantajat harjoittavat tuottavaa liiketoimintaa, eivät hyväntekeväisyyttä. Yliopistoindeksin jäädytys on jo ennestään horjuttanut kirjastojen rahoitusta. Nykyiset tuntuvat leikkaukset merkitsevät pysyvää vahinkoa tutkimukselle ja opiskelulle.

Vahingollinen on myös oletus, ettei henkilökunnan vähennyksestä ole haittaa, kunhan ei suoraan leikata opettajien ja tutkijoiden vakansseja. Yliopiston kirjasto on jo 2000-luvulta lähtien vähentänyt suunnitelmallisesti henkilökuntaansa ja muuttanut tehtäviä vastaamaan uutta oppimis- ja tutkimusympäristöä. Jotta julkaisut ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä, ne edellyttävät kirjaston asiantuntijatyötä. Henkilökohtainen ja ystävällinen neuvonta on samoin tärkeää.

Kaisa Sinikara

entinen kirjastonjohtaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat