Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhmäkanteella on Suomessa surkea historia

Kun ryhmäkanne lopulta saatiin vuonna 2007, siitä tuli monien mielestä torso.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun ryhmäkanteesta keskusteltiin Suomessa 1990-luvulla, se herätti selkeästi kahdenlaisia reaktioita: kuluttajat kannattivat ja kauppiaat vastustivat.

Kannatus perustui ryhmäkanteen perusperiaatteisiin eli siihen, että suuri joukko katsoi saman elinkeinonharjoittajan tai palveluntuottajan aiheuttaneen toiminnallaan vaaraa tai haittaa itselleen.

Jos pankki oli esimerkiksi korottanut sopimuksen vastaisesti lainakorkoa tai muita veloituksia, yksikin kaltoin kohdelluksi tullut olisi voinut koota ryhmän ja nostaa oikeudessa kanteen pankkia vastaan.

Mikäli oikeusistuin olisi katsonut kanteen aiheelliseksi ja tuominnut pankin, se olisi joutunut suorittamaan korvaukset kaikille ryhmään kuuluneille ilman näiden erillisiä ja usein kuluiltaan kohtuuttomiksi nousevia oikeudenkäyntejä.

Käsittelimme ryhmäkanne-esitystä aikanaan Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelmassa. Kerroimme, että ryhmäkanne ei Suomessa edistynyt siksi, että elinkeinoelämä varoitti siihen liittyvän ”suunnattomia ja kohtuuttomia korvausvelvoitteita”, jotka Yhdysvaltojen kokemusten mukaan voivat jopa kaataa yrityksiä.

Muistelen, että asia ei edennyt eduskunnassakaan, vaikka silloinen kuluttaja-asiamies vahvasti epäili ryhmäkanteen riskejä elinkeinonharjoittajille Suomessa. Kuluttaja-asiamies perusteli asiaa sillä, että Suomessa oikeuskäytäntö poikkeaa ratkaisevasti amerikkalaisesta, koska meillä muun muassa korvauksissa noudatetaan kohtuus-ohjetta.

Käsittelimme Kuningaskuluttajassa (vuosina 1990–1996) muun muassa pankkien suorittamia yksipuolisia ja sopimuksenvastaisia korko- ja lainanhoitopäätöksiä. Ne muutamat pankkiasiakkaat, jotka vaativat korotusten perumista ja rahojensa palautusta, saivat mitä vaativat.

Suurin osa sadoista tai tuhansista pankkien asiakkaista, joita korotuspäätökset olivat koskeneet, eivät pystyneet esittämään vaatimuksia omalta osaltaan. Siinä olisi ollut oivallinen paikka ryhmäkanteelle, jota silloin ei ollut.

Kun ryhmäkanne lopulta saatiin vuonna 2007, siitä tuli monen arvioitsijan mukaan torso: tehoton uhka elinkeinoelämän kuluttajanvastaisille toimille. Ryhmäkanteen ensimmäisessä toteutuksessa, Volkswagenin päästöhuijauksessa, pelkkä uhka lienee toiminut, mutta miten käynee Carunan kohdalla?

Jaakko Kyläsalo

kuluttajatoimittaja, eläkkeellä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat