Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarpeetonta käräjöintiä pitäisi voida karsia

Suomeenkin pitäisi luoda järjestelmä, jossa tuomioistuin voisi kieltäytyä antamasta haastetta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa oli Tommi Uschanovin kolumni ”Rasittava käräjöijä ei siedä tappiota” (HS Sunnuntai 7.2.). Kolumnissa sanottiin, että monissa englanninkielisen maailman oikeusjärjestelmissä on mahdollisuus julistaa, että tietty henkilö on ”rasittava käräjöijä” eikä hän saa aloittaa uusia oikeusjuttuja anomatta siihen erillistä lupaa.

Olen useissa yhteyksissä esittänyt, että Suomeenkin pitäisi luoda järjestelmä, jossa tuomioistuin voisi kieltäytyä antamasta haastetta, jos kantaja/hakija on aikaisemmin nostanut useita kanteita tai tehnyt hakemuksia, joiden taustalla on kiusanteko tai joihin ei muutoin ole todellista perustetta.

Tuomioistuin pystyy kyllä erottamaan tällaiset asiat ja suojaamaan niiden kohteita asiattomuuksilta ja kuluilta kieltäytymällä haasteen antamisesta. Kulut voivat nousta suuriksi. Ongelman vaikeuden mieltää kuitenkin vasta, kun itse on joutunut sellaisen kohteeksi.

Nykyään kerrotunlaisia juttuja on paljon, ja olen tuomarina ajoittain joutunut käyttämään tällaisiin juttuihin paljon aikaa.

Muitakin rajoitusmahdollisuuksia olisi, esimerkiksi asianajajapakko. Asianajajallahan on ainakin teoriassa kuluvastuu aiheettomasta kanteesta.

Tarpeettoman, narsistisen käräjöinnin karsiminen olisi yksi ja varsin tehokas säästökeino oikeuslaitoksen menoihin. Keinoja on myös muita, kun vain ajatellaan ennakkoluulottomasti. Käräjäoikeuksien vähentämisellä ei säästöjä saada.

Hannu Laitinen

käräjätuomari, osaston johtaja

Pohjois-Savon käräjäoikeus, Iisalmen kanslia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat