Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin liikennejärjestelmä on sekava – metrot, junat ja bussit saatava yhdelle kartalle

Järjestelmä pitäisi yhtenäistää pikaisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Torsti tietää -palstalla nimimerkki Uusi helsinkiläinen ihmetteli Helsingin sekavia käytäntöjä joukkoliikenteessä (HS Sunnuntai 7.2.). On totta, että järjestelmä on sekavantuntuinen uusille käyttäjille, joskus jopa kokeneelle.

Järjestelmä on sekava nimimerkin mainitsemalla, muun muassa rahastukseen liittyvällä tavalla, mutta myös laajemmin.

Tähän on syynä liikenteen järjestäjien haluttomuus katsoa järjestelmää matkustajan näkökulmasta. Järjestelmä on periaatteessa varsin yksinkertainen, mutta se ei näy selvästi käyttäjille.

Asia on ratkaistu monissa muissa isommissakin kaupungeissa paljon paremmin.

Esimerkiksi Tukholmassa on yksi kattava liikennekartta, johon on merkitty koko kiskoliikenneverkko. Siellä on kolme aitoa metrolinjaa ja niiden lisäksi yksi raitiolinja, viisi pikaratikkaan verrattavaa kevyttä yksityistä rautatielinjastoa ja SJ:n eli valtion rautateiden linjat. Kaikki on maalattu samansävyisellä sinisellä, kaikki ovat samassa kartassa ja kaikissa on sama rahastusjärjestelmä.

Käyttäjää ei kiinnosta yhtään, matkustaako hän SJ:n, Tukholman kaupungin vai yksityisen operaattorin linjalla. Pääasia on, että järjestelmä on selkeä ja toimii.

Pääkaupunkiseudun liikennesysteemi on täysin päinvastainen: Lähijunat ovat valko-vihreitä (tulevaisuudessa osa violetteja) ja metrot oransseja. Metro, lähijunat ja bussien runkolinjat (tulevaisuudessa pikaratikat) ovat kaikki omissa kartoissaan.

Järjestelmä pitäisi yhtenäistää pikaisesti. Lähijunat, metro ja bussien runkolinjat pitäisi saada samaan karttaan, ja päätös lähijunien maalaamisesta violeteiksi tulisi ehdottomasti perua ja ottaa niidenkin väriksi metron oranssi. Näin meillä olisi yksi yhtenäinen oranssi metrosysteemi, kuten Tukholmassa yhtenäinen sininen.

Ratikat ja bussit ovat liikennehierarkian kannalta eri tasolla ja ne voivat olla omalla kartallaan ja voidaan merkitä eri värillä.

Tämä on myös imagokysymys. Yhdistämällä runkolinjojen kartan, metron säälittävän ”nakkiketjun” ja lähiliikenteen grafiikaltaan harrastelijamaisen kaavion yhdeksi kansainvälisen tyylin mukaiseksi metrokartaksi sekä maalaamalla liikennevälineet yhtenäisellä värillä saisimme pienellä vaivalla muiden eurooppalaisten kaupunkien tasoisen ja selkeän metroverkon.

Olli Jokinen

arkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat