Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalevala on kansanrunoutta

Lönnrotin panos Kalevalassa esiintyvien kansanrunojen sommittelussa ja järjestämisessä mestarilliseksi taideteokseksi on kiistämättä suuri, mutta Lönnrotin oma taideteos se ei ole.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kalevalan päivän lähestyessä oli yllättävää lukea Martti Sivosen näkemys (HS Mielipide 8.2.) kansalliseepoksemme Kalevalan luonteesta. Sivonen arveli Elias Lönnrotin käyttäneen keräämäänsä kansanrunoaineistoa vain teoksen tausta-aineistona omassa runoilutyössään.

V. Tarkiaisen ja Eino Kauppisen toimittamassa teoksessa Suomalaisen kirjallisuuden historia kuitenkin mainitaan, että ainekset ovat kansan suusta saatuja sikäli, ettei säkeistä ole Lönnrotin lisäämiä kuin viisi prosenttia ja nekin ovat enimmäkseen vähän merkitseviä kerto- tai liitesäkeitä.

Kirjan mukaan: ”Kalevalainen runous on suomalaisena kielikuvien ja sointujen kudelmana voittamaton saavutus, joka on hankittu satojen sanavalmiiden laulajien satoja vuosia kestäneellä yhteistyöllä ja Lönnrotin herkkävaraisella viimeistelyllä.” Ja edelleen: ”Kalevala on Suomen kansan ensimmäinen itsenäinen lisä maailmankirjallisuuteen.”

Lönnrotin panos Kalevalassa esiintyvien kansanrunojen sommittelussa ja järjestämisessä mestarilliseksi taideteokseksi on kiistämättä suuri, mutta Lönnrotin oma taideteos se ei ole. Kaikki kunnia hänelle unohtamatta kuitenkaan muinaisia runoseppiämme, joita ilman Kalevalaa ei olisi koskaan syntynyt.

Juhani Liimatainen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat