Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harmaa etiikka on vierasta tiedettä rahoittaville säätiöille

Säätiön oma tarkoitus ja sen määrittely säännöissä ohjaavat aina tukipäätöksiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Ammattitutkija (HS Mielipide 9.2.) toivoi tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle lisää painoarvoa. Tutkimusta rahoittavat säätiöt pohtivat samoja eettisiä kysymyksiä ja uskovat suuremman avoimuuden ratkaisevan monia ongelmia.

Tiedettä, tutkimusta ja korkeinta opetusta tukevilla apurahasäätiöillä on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Ne tukevat vuosittain suomalaista tiedettä, taidetta ja sosiaalisia tarkoituksia sadoilla miljoonilla euroilla. Yksityisiltä kansalaisilta yhteiseksi hyväksi lahjoitetuilla varoilla säätiöt täydentävät julkista rahoitusta. Suomalaiset tiedettä rahoittavat säätiöt tarjoavat vaihtoehtoisia näkökulmia julkisen rahoituksen rinnalle, josta määräävät yhä enemmän poliittiset päättäjät.

Säätiön oma tarkoitus ja sen määrittely säännöissä ohjaavat aina tukipäätöksiä. Tuhansien apurahahakemusten joukossa ei ole olemassa mitään yksiselitteisiä ”oikeita” valintoja tai objektiivista totuutta – kuten ei tieteessäkään. Avoimuus on ratkaisija niin tieteessä kuin rahoittajien toiminnassakin.

Tärkeimmät suomalaiset apurahasäätiöt ovat Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäseniä. Säätiöt ovat sitoutuneet noudattamaan hyvää säätiötapaa, joka edellyttää niitä toimimaan avoimesti, läpinäkyvästi ja eettisesti.

Tärkeimmät tiedettä rahoittavat säätiöt ilmoittavat hallituksensa jäsenet nykyisin verkossa. Kukaan ei voi välttää kaikkia sidonnaisuuksia. Kuitenkin säätiöiden avoimuuden perusteella on ainakin nähtävissä, ketkä päättäjät ovat mukana säätiöiden toiminnassa.

Avoimuus koskee myös tiedettä: mitä laajemmin ja avoimemmin tutkimustuloksia julkaistaan, sitä helpommin tiede korjaa itseään.

Liisa Suvikumpu

dosentti, toimitusjohtaja

Säätiöiden ja rahastojen

neuvottelukunta

Kalle Korhonen

dosentti

Koneen Säätiön tiedeasiamies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat