Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaiden itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan aivan liikaa

On järkyttävää, että sodan kokeneet veteraanit, lotat ja tämän maan jälleenrakentajat eivät saa ansaitsemaansa kohtelua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on käyty kiivasta keskustelua kotona asuvien vanhusten asemasta. Monet omaiset ovat oikeutetusti tuoneet esiin epäkohtia, joihin he ovat törmänneet yrittäessään saada iäkkäille vanhuksille ja muistisairaille ympärivuorokautisen hoitopaikan. Omaiset ovat usein äärimmilleen venyen auttaneet vanhempiaan, jotta nämä pärjäisivät kotona. He ovat kuitenkin havainneet tilanteen mahdottomuuden ja nähneet, kuinka ihmisarvo murenee.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston hoivapalvelujen osastopäällikkö Arja Peiponen kirjoitti, että vanhuksen paras paikka on kotona tutussa ympäristössä – niin pitkään kuin se on mahdollista, kun apu tuodaan kotiin. Kirjoituksessaan hän antoi ymmärtää, että silloin tällöin omaisten kanssa joudutaan törmäyskurssille siitä, onko vanhuksen paikka enää kotona.

Peiposen mielestä muistisairasta vanhusta sekoittaa vain entisestään se, että hänet siirretään vieraaseen hoitoympäristöön. Totta, mutta kuinka sekaisin muistisairas vanhus meneekään, kun sairaalaralli on jatkuvaa?

On myös hämmentävää, kuinka vähän pidetään ääntä siitä, millaiseen todellisuuteen kotihoidon väki törmää tehdessään kotikäyntejä sellaisten vanhusten luokse, jotka eivät ole olleet enää aikoihin kotikuntoisia. Koskaan ei tiedä, mikä asunnossa odottaa, kun avaa oven. Huoli asiakkaista on jatkuvaa, itseään ei voi kylmettää.

Muistisairaiden itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan aivan liikaa, ilmeisesti ihan tarkoituksella, jotta päätökset venyisivät tai niitä ei sitten lopulta tarvitsisikaan enää tehdä. Tämä on raastavaa ja usein jopa kohtalokasta, kuten monet surulliset esimerkit kertovat. Tunnen myötähäpeää byrokratiaa kohtaan.

Kun kotisairaanhoito ja kodinhoito Helsingissä aikoinaan yhdistettiin kotipalveluksi, ulkoistettiin ne toimet, jotka aiemmin kuuluivat kodinhoidolle. Oletan, että tämä tehtiin tehokkuuden ja säästöjen nimissä. Jos vanhus ei halua erillisenä ostopalveluna vaikkapa siivousta ja kauppa-asiointia, hänen päätöstään kunnioitetaan.

Mentiinkö ojasta allikkoon, kun näitä päätöksiä tehtiin? Miltä päättäjistä tuntuisi, jos kotiovi kävisi jatkuvasti: yksi tuo yhtä ja toinen toista palvelua? Osaavatko päättäjät asettua toisten asemaan?

Entäpä sitten ne vanhukset, jotka ovat joutuneet kotona ollessaan sairaalahoitoon? Heitä pyritään kiireellä siirtämään osastohoidosta kuntoutusosastoille, joissa pienellä henkilöstömitoituksella pitäisi kyetä järkevästi kuntouttamaan jo ennestään huonokuntoisia vanhuksia takaisin koteihinsa.

On järkyttävää törmätä sivistysyhteiskunnassa siihen, että sodan kokeneet veteraanit, lotat ja tämän maan jälleenrakentajat eivät saa ansaitsemaansa kohtelua vain sen vuoksi, että kaikessa puhuu raha.

Leena Röntynen

perushoitaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat