Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka suojelisi vanhusta hänen omilta toiveiltaan?

Lapsista voidaan tehdä lastensuojeluilmoitus. Kunpa vanhuksistakin voitaisiin tehdä vanhustensuojeluilmoitus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Muutama vuosi sitten olimme sisarusteni kanssa samantapaisessa tilanteessa kuin vanhempansa tulipalossa traagisesti menettänyt Kai Aaltonen (HS Kaupunki 13.2.). Aaltonen hoiti vanhempiensa asioita yksin, meitä oli onneksi kolme. Silti joskus tuntui, että voimat olivat aivan lopussa.

Kävimme vuoroviikonlopuin Tampereella yli 90-vuotiaan sotaveteraani-isämme luona. Siivosimme taloa, pesimme pyykkejä ja teimme ruokaostoksia. Suurin taakka oli kuitenkin jatkuva huoli. Milloin talo oli täynnä savua sinne mennessämme, kun uunista löytyi ruokaa sulaneessa muoviastiassa, milloin mikrossa oli karrelle palanutta ruokaa mustuneella lautasella. Kauanko lie siellä pyörinyt.

Kotihoidon työntekijät kävivät isämme luona neljä kertaa päivässä, mutta yksinoloaikaa oli silti yli 22 tuntia vuorokaudessa. Sen ajan isä vietti joko vuoteessa tai nojatuolissa vastapäistä seinää katsellen. Ymmärrys ei enää riittänyt esimerkiksi televisio-ohjelmien seuraamiseen.

Perusteena sille, miksi hän ei päässyt edes hoivakotijonoon, oli aluksi oma toive asua kotona. Kun mieli myöhemmin muuttui, esteenä paikan saamiselle oli se, että hän oli fyysisesti niin toimintakykyinen. Hän pystyi kävelemään kepin kanssa ja ovenpielistä tukea hakien. Jokainen tällaisen henkilön omainen tietää, että heikko fyysinen toimintakyky muistisairauteen liitettynä on pahin mahdollinen yhdistelmä.

Mietin jo tuolloin mielessäni, että jos isä joskus löytyy kuolleena palaneesta talostaan, haastan kaupungin oikeuteen heitteillejätöstä. Tällaisessa tilanteessa olevan henkilön toive asua omassa kodissaan on samantyyppinen kuin jos kolmevuotias lapsi ilmoittaisi, että hän haluaa mieluummin jäädä yksin kotiin kuin mennä päiväkotiin ja tätä toivetta kunnioitettaisiin. Lapsista voidaan tehdä lastensuojeluilmoitus. Kunpa vanhuksistakin voitaisiin tehdä vanhustensuojeluilmoitus.

Isäni tarinassa on onnellinen loppu. Saimme hänelle hoivakotipaikan elämänsä lähes kahdeksi viimeiseksi vuodeksi. Mikä parasta, hän sai elää viimeiset vuotensa turvallista ja ihmisarvoista elämää.

Outi Silvennoinen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat