Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orionissa elokuvahistoria on kotonaan

Nykypolville Orion tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen elokuvan suuruuden ja salaperäisyyden ajasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin vanhoista, kaivatuista elokuvateattereista voi enää lähinnä haaveilla. Maxim pelastui, mutta elokuvan historialle merkittävämpi paikka on Orion, aiemman Suomen elokuva-arkiston ja nykyisen Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli Kavin teatteri Eerikinkadulla.

Vuonna 1927 avatussa art deco -teatterissa esitetään elokuvia, joita moni Maximiakin puolustaessaan on toivonut takaisin. Viime vuoden aikana Orionissa on nähty merkkiteoksia Casablancasta Nashvilleen ja Auringonnoususta Mansikkapaikkaan. Kavi on ainoa toimija, joka mahdollistaa tämän.

Orion on myös viimeinen paikka, jossa näitä 1900-luvun klassikoita, mestariteoksia ja aarteita voi nähdä omaa aikaansa heijastavissa puitteissa. Miljööllä on merkitystä. Hitchcock, Bergman, Tarkovski, Fellini, Tulio ja muut mestarit loivat visioitaan sen innoittamina, että niitä esitetään valkokankaan taianomaisuutta korostavissa palatseissa ja pyhätöissä.

Tällaisen perinteen siirtäminen uusiin kulttuuri- ja viihdekeskuksiin vie riitasointuun. Mykkäfilmi tai film noir ei löydä luontevasti paikkaansa historiattomasta yleistilasta, jossa elokuvalla ei ole itseisarvoa. Multipleksien tarjonnasta klassikoiden uusinnat katosivat varsin nopeasti.

Fellinin Amarcordin satuin näkemään joskus eräässä 1990-luvun lamavuosina rakennetussa art house -teatterissa, mutta vasta hiljattain se puhkesi aisteilleni kokonaisvaltaisena elämyksenä Orionin historiallisessa hämyssä.

Nykypolville Orion tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen elokuvan suuruuden ja salaperäisyyden ajasta. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole monella maailman elokuva-arkistolla enää tarjota.

Kavin monipuolisen esitystoiminnan ansiosta Orion on keidas, jossa arkiston entisen toiminnanjohtajan ja ohjelmistonsuunnittelijan Peter von Baghin käsite ”elämää suuremmista elokuvista” on aidosti elementissään. Orionin merkityksen soisi herättävän vastuullisia tahoja nyt, kun audiovisuaalinen tarjonta tulvii kaikkialta yhä kiihkeämmin.

Ihmisten hyvinvointi ja historiallinen perspektiivi kasvavat hengähdyspaikoista, jotka kertovat, mistä olemme tulossa. Orionin asema audiovisuaalisen kulttuurin alkukotina on taattava myös tulevaisuudessa.

Jukka Sammalisto

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat