Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkosuunnittelu on uhka reilulle verotulojen jaolle

Lainarahoituksella tapahtuva verosuunnittelu on yksi kansainvälisen verosuunnittelun kulmakivistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koroilla tapahtuva verosuunnittelu on noussut mediahuomion kohteeksi sähkönsiirtohintojen korotuksen yhteydessä. Edellisen kerran aihe nousi julkisuuteen terveydenhuoltoalan yritysten verosuunnittelun yhteydessä muutamia vuosia sitten.

Lainarahoituksella tapahtuva verosuunnittelu on yksi kansainvälisen verosuunnittelun kulmakivistä. Perimmäinen syy löytyy verojärjestelmästä: lainalle maksettu korko on verotuksessa vähennyskelpoista. Merkittävän verohyödyn saaminen korkosuunnittelussa edellyttää kansainvälistä omistusrakennetta, jossa verotuksessa vähennettyä korkoa ei veroteta lainanantajan verotuksessa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan verot pitäisi maksaa siihen maahan, jossa tulos syntyy. Pääministerin sanoma on linjassa OECD:n ja EU:n aggressiivista verosuunnittelua koskevien hankkeiden tavoitteiden kanssa. Koroilla tapahtuva verosuunnittelu on todettu erääksi suurimmista uhista reilulle verotulojen jaolle valtioiden välillä.

Julkisuuteen nousseissa tapauksissa omistajat ovat järjestelleet omistusrakenteensa siten, että yrityskaupan toteuttamiseen käytetyn lainan korot voidaan vähentää kohdeyrityksen voittoja vastaan Suomessa.

Tässä yhteydessä on syytä kysyä, missä valtiossa tulos syntyy ja missä verot olisi reilusti maksettava. Kansainvälisten verotusperiaatteiden mukaan Suomelle kuuluisi verotusoikeus sähkönsiirtoliiketoiminnasta tai terveydenhoitotoiminnasta syntyneeseen voittoon, koska sitä harjoittavat yhtiöt ovat suomalaisia. Sen sijaan omistajien saamasta voitosta verotusoikeus kuuluu kunkin omistajan asuinvaltiolle.

Suomen verolainsäädäntö kuitenkin mahdollistaa sellaisten omistusrakenteiden luomisen, jossa liiketoimintaa harjoittavan suomalaisen yhtiön voitot ja ulkomaisen omistajan lainakorot voidaan netottaa keskenään.

Jos pääministerin huoli verosuunnittelusta on aito, Suomessa vuodesta 2014 sovellettuja korkovähennysoikeuden rajoituksia olisi tiukennettava.

Kansainväliset esimerkit osoittavat, että korkovähennysrajoitukset ovat kuin kissa ja hiiri -leikki, jossa kissan on tiukennettava otteitaan sitä mukaa kuin hiiri keksii lisää piilokoloja. Vaihtoehtoisesti leikin sääntöjä olisi muutettava niin, ettei korkoja voida enää vähentää verotuksessa ollenkaan.

Vähennysoikeuden kiristysten osalta on esitetty huoli Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä. Nykyisessä taloustilanteessa tämä huoli on otettava todesta, ja suomalaisten yritysten investointirahoitukselle ei tule asettaa lisärajoituksia.

Suomen ei kuitenkaan tulisi sallia tilannetta, jossa täällä toimintaansa harjoittavat yhtiöt eivät maksa voitoistaan Suomeen veroa ulkomaisen omistajan yritysostoon liittyvien korkomenojen takia.

Tomi Viitala

vero-oikeuden apulaisprofessori

Aalto-yliopiston

kauppakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat