Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutus on parasta kotouttamista

Maahanmuuttajat tarvitsevat kielikoulutusta, mutta myös monenlaista muuta opetusta ja ohjausta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulutus on keskeinen väline Suomesta turvapaikan saaneiden kotouttamisessa. Tämän koulutuksen järjestämisessä on kuitenkin haasteita, koska koulutettavien joukko ei ole homogeeninen.

Maahanmuuttajien koulutus on annettava alan ammattilaisille. Peruskouluikäisten paikka on peruskoulussa. Sen jälkeinen koulutus kuuluu ammattioppilaitoksiin ja lukioon. Aikuisten oikea koulutuspaikka on aikuiskoulutuskeskuksissa, vaikka monella aikuisella lienee puutteita jopa perustaidoissa.

Ajatus ohjata maahanmuuttajat uuden koulutussopimusmallin avulla opiskelemaan yrityksiin on huono, kuolleena syntynyt. Jos maahanmuuttajat halutaan kouluttaa osaksi tätä yhteiskuntaa, hokkuspokkus-konstit eivät ole ratkaisu. Kun nykyinen oppisopimuskoulutuskaan ei toimi hyvin, miten siitä riisutumpi onnistuisi?

Yrityksissä ei ole riittävästi halua ja osaamista opettaa, ja opetus olisi kapea-alaista ilman jatko-opiskeluoikeutta. Tällainen koulutus toisi kakkoskansalaisen aseman.

Aikuisten kouluttamisessa koulutuksen kilpailuttaminen olisi sekin väärä malli. Tuolloin koulutuksen kriteerinä olisi raha. Olisi suuri vaara, että koulutusta pääsisivät antamaan vain eräänlaiset reppufirmat.

Maahanmuuttajat tarvitsevat kielikoulutusta, mutta myös monenlaista muuta opetusta ja ohjausta. Vääränlaiset odotukset päästä Suomeen tultuaan heti opiskelemaan lääkäriksi tai insinööriksi johtavat helposti turhautumiseen ja ylireagointeihin. Siksi maahanmuuttajille on saatava tietoa koko koulujärjestelmästämme.

Maahanmuuttajien suuri määrä tarkoittaa myös, että opettajia tarvitaan lisää.

Nopeimmin opettajia löytyy aikuiskoulutukseen, koska aikuiskouluttajia on paljon työttöminä. Myös muuhun koulutukseen löytyy opettajia, jos siihen suunnataan varoja.

Hannu Laaksola

lehdistöneuvos, Opettaja-lehden entinen päätoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat