Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos perilliset maksavat potut pottuina?

Eläkkeenmaksajat eli perilliset kannattaa pitää hyvällä tuulella.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Urpo Kangas kehottaa ihmisiä elämään niin, että kuoleman jälkeen perukirjan viimeiselle riville jää nolla (HS Torstai 11.2.). Tällöin kaikki varat tulevat käytettyä eikä perillisille jää mitään.

Kaikki eivät osaisi näin tarkkaa peliä. Ihmisiä kuolee myös ”etukäteen”, ja ylipitkän elämän kohdalla rahat saattaisivat loppua kesken. Jälkeen jäisi ylivelkainen kuolinpesä. Mutta eipä vainajankaan olisi tarvinnut tyytyä elämään vain omilla varoillaan.

Asiassa on myös vakavampi puoli. Eläkerahastot ja niiden tuotot kattavat vain osan eläkkeistämme. Suuren osan niistä kustantavat omat työssä käyvät perillisemme eläkemaksuina. Entä jos hekin päätyvät professori Kankaan esittämälle nollalinjalle eli keräämään varoja vain omiin tuleviin eläkkeisiinsä?

Työvoiman ulkopuolella olevien ja työllisten määrään perustuva huoltosuhde on kehittynyt kantokyvyn kannalta epäedulliseksi. Eläkerahoja keräävät yhä harvemmat yhä useammille. Maksuhartiat ovat kaventuneet.

Ottaen huomioon työvoiman vähenemisen ja meidän eläkeläisten määrän kasvun lienee edullista pitää eläkkeenmaksajat eli perilliset hyvällä tuulella ja olla itse tuhlaamatta turhaan. Toki kesämökki kannattaa vaihtaa tekoniveliin, jos tarvetta on.

Eläkeläiset voivat joutua muutenkin ottamaan enemmän vastuuta itsestään huoltosuhteen muuttuessa huonommaksi ja julkisen talouden supistuessa. Perillisillämme on vaikea tehtävä työtä tekemällä kerätä meillekin suuri osa eläkerahoistamme. Ei heille kannata pottuilla.

Risto Järvinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat