Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP-sopimus ei puutu valtioiden sääntelyoikeuteen

EU-maat säilyttävät täydet oikeutensa päättää säännöistä ja säätää lakeja haluamallaan tavalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Niina Keihäs esitti (HS Mielipide 8.2.) kysymyksen, onko valtiolla enää neuvotteluvaraa, kun TTIP-sopimus tulee voimaan. EU:n jäsenvaltiot antoivat kesäkuussa 2013 Euroopan komissiolle ohjeet kattavan kauppa- ja investointisopimuksen neuvottelemiseksi EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Komissio neuvottelee saamiensa valtuuksien puitteissa. TTIP-sopimus ei puutu jäsenmaiden sääntelyoikeuteen, eli EU-maat säilyttävät täydet oikeutensa päättää säännöistä ja säätää lakeja haluamallaan tavalla.

Eurooppalaisella kansalaisaloitteella pyydetään komissiota tekemään säädösehdotus EU:n toimivaltaan kuuluvasta aiheesta. Keihään mainitsemaa kansalaisaloitetta ei voitu ottaa käsittelyyn, koska se olisi ylittänyt komission toimivallan.

Keihäs esitti huolensa myös investointisuojasta. EU:n jäsenmailla on yli 1 400 kahdenvälistä kauppasopimusta, myös Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Lähes kaikkiin niihin sisältyy investointisuoja ja välimiesmenettely.

Järjestimme julkisen kuulemisen TTIP-sopimuksen investointisuojasta, koska asiasta käytiin vilkasta julkista keskustelua ja erityisesti riitojenratkaisu aiheutti huolta. Saimme ennätykselliset lähes 150 000 vastausta. Myös Euroopan parlamentti esitti omat suosituksensa.

Keskustelujen pohjalta ehdotimme uutta investointituomioistuinta, joka korvaisi välimiesmenettelyn. Ehdotuksen mukaan tuomioistuinkäsittelyt olisivat avoimia. Tuomioista voisi lisäksi valittaa. Samalla varmistetaan, että riitojen ratkaisu tapahtuu kaikilta osin oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti.

Sääntelyn on kohdeltava kaikkia sijoittajia tasapuolisesti. Sijoittajat eivät voi haastaa valtiota oikeuteen pelkästään sen vuoksi, että sijoittajalle on tullut tulonmenetyksiä tiukempien säädösten vuoksi.

TTIP-neuvottelut ovat kaikkien aikojen avoimimmat kauppaneuvottelut. Sopimusneuvotteluita jatketaan kunnes sopimus on valmis. Sopimuksen solmimisesta päättävät aikanaan jäsenvaltioiden hallitukset sekä Euroopan parlamentin jäsenet, unohtamatta Yhdysvaltain kongressia.

Sari Artjoki

Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat