Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parempi tuottavuus lisäisi kilpailukykyä

Työn tuottavuuden kasvun pysähtyminen on ollut keskeinen osatekijä teollisuuden kilpailukyvyn heikentymiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elintasomme kasvu seuraa työn tuottavuuden kehitystä. Työn tuottavuus kasvoi Suomessa vuosina 1975–1995 keskimäärin noin kolme prosenttia vuodessa. Vuosina 1996–2007 työn tuottavuus kasvoi vähän yli kaksi prosenttia vuodessa.

Vuodesta 2008 alkaen työn tuottavuuden kehitys on ollut hidasta, ja kolmena vuonna tuottavuus on alentunut. Koskaan aikaisemmin vastaavaa ei ole tapahtunut rauhan ajan oloissa.

Tietotekniikan nopea kehitys ei ole näkynyt myönteisesti työn tuottavuuden kehityksessä.

Työn tuottavuuden kasvun pysähtyminen on ollut keskeinen osatekijä teollisuuden kilpailukyvyn heikentymiseen. Tästä huolimatta kilpailukyvyn parantamiseen liittyvä keskustelu on painottunut yksipuolisesti tuotantokustannusten alentamiseen. Työn tuottavuuden kasvun nopeuttamista on kuitenkin pidettävä keskeisimpänä keinona vientiteollisuuden kilpailukyvyn palauttamiseen.

Paikallinen sopiminen ja suunnitellut pakkolait eivät ratkaise teollisuuden tuottavuusongelmia. Ne voivat päinvastoin vaikeuttaa työpaikkatason yhteistyötä työn tuottavuuden parantamiseksi. Palkkojen yritys- tai työpaikkakohtainen alentaminen ei myöskään kannusta ja motivoi henkilöstä parempiin työsuorituksiin.

Teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn parantaminen on yritysten ja niiden henkilöstön yhteinen etu. Mitä pitempään tämän tavoitteen saavuttaminen kestää, sitä suurempia ongelmia yhteiskuntaamme ehtii muodostua.

Antti Mattila

talousneuvos, Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat