Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela sallii oikeuden tuttuun taksiin

Asiakas voi aina esittää toiveen kotikunnan taksista, kun hän kotiutuu terveydenhuollosta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirjoituksessa ”Taksikuski saattaa sairaalaan ja tekee lumityöt” (HS Kotimaa 9.2.) käsiteltiin yhteiskunnan korvaamia taksimatkoja. Jutussa todettiin, että moni asiakas toivoisi Kelan korvaamalle matkalleen tuttua kuljettajaa, mutta taksin tilauskäytännön vuoksi se ei ole mahdollista.

Kela on keskittänyt korvaamiensa matkojen tilaukset sairaanhoitopiireittäin yhdelle tilausvälityskeskukselle, jotta asiakkaiden matkoja voidaan yhdistellä.

Tämä on tehokas tapa hillitä kustannusten kasvua. Tällöin tilausvälityskeskus välittää kuljetuspyynnön niin sanottuun suorakorvausmenettelyyn liittyneille taksiliikenneluvallisille autoille.

Asiakas hyötyy järjestelystä, sillä vuotuinen omavastuuosuus kertyy nopeasti ja matkakorvauksen saa heti taksissa. Menettely myös yhdenmukaistaa taksimatkojen korvauskäsittelyä Kelassa.

Asiakkaalla on edelleen tietyissä tilanteissa oikeus käyttää tuttua taksinkuljettajaa, esimerkiksi silloin, kun asiakas tarvitsee terveydentilansa vuoksi erityistä apua, ohjausta ja valvontaa kuljetuksen aikana. Kela ei myönnä oikeutta tuttuun taksiin kuitenkaan sosiaalisin perustein. Asiakas voi aina esittää toiveen kotikunnan taksista, kun hän kotiutuu terveydenhuollosta.

Vuonna 2015 Kela korvasi koko maassa noin 3,1 miljoonaa taksimatkaa. Korvauksia maksettiin noin 163,3 miljoonaa euroa. Matkojen yhdistelyllä saavutettiin koko maassa noin 16 miljoonan euron säästö.

Hallituksen Kelalle asettama säästötavoite matkakorvauksista vuodelle 2015 oli 25 miljoonaa euroa. Loppuosuus säästöistä saatiin korottamalla matkojen omavastuuosuuksia.

Anne Hauta

suunnittelun asiantuntija

terveydenhoitoetuuksien

osaamiskeskus, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat