Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä tekee suomalaisista muukalaisvihamielisiä?

Ovatko muukalaisvihaajat todellakin pitkäaikaistyöttömiä ja näköalattomuudessa eläviä köyhiä?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo tarkasteli maahanmuuton vastustuksen juuria (HS Sunnuntai 14.2.). Hänen kirjoituksensa sisälsi monia mielenkiintoisia tietoja nykytyöttömyydestä ja sen liittymisestä globalisaatioon, joka on johtanut maiden ja maanosien rajat ylittävään kilpailuun pääomista ja työpaikoista.

Kun kirjoitus eteni pitkän tilannekuvauksen jälkeen päätelmiin muukalaisvihasta, teksti päätyi yllättävään toteamukseen: ”– – köyhälistölle globalisaatio tarkoittaa epävarmuutta ja ahdistusta, joka on helpompi purkaa muukalaisiin kuin kantasuomalaisiin.”

Ensinnäkin olisi kiinnostavaa tietää, onko suomalainen muukalaisvihaaja tai maahanmuuton vastustaja profiloitu tutkimuksen keinoin? Onko hän todellakin pitkäaikaistyötön ja näköalattomuudessa elävä köyhä? Jos näin on, seuraisi siitä johtopäätös, että suomalaisten polarisoituminen maahanmuuttoasiassa noudattaa jakoa työmarkkinoilla menestyjät vastaan työmarkkinoilla häviäjät.

Kun tutkija ja professori esittää tällaisen kannan, lukija olettaa tiedon perustuvan tutkimustietoon, mutta siihen Hiilamo ei viittaa.

Yllättävämpää edellä mainitussa johtopäätöksessä on kuitenkin sen antama mielikuva, että kun suomalainen köyhyysloukkuun juuttunut ihminen hakee omalle ahdistukselleen syypäätä, hän purkaa kiukkunsa vailla perusteita maahanmuuttoon. Tämä ei voi pitää paikkaansa. Kun Sampo Terho (ps) ehdotti, että maahanmuuttajien aiheuttamat satojen miljoonien eurojen kustannukset kuluvana vuonna otettaisiin budjettikehyksen ulkopuolelta, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kiirehti toteamaan, ettei tämä käy.

Kun siis joko veroja nostetaan tai etuuksia leikataan, on selvää, ketkä siitä eniten kärsivät: Juuri ne köyhimmät, jotka sinnittelevät tulonsiirtojen avulla.

Hiilamo totesi viisaasti, ettei kannata laskea sen varaan, että talouskasvu ratkaisisi valtion rahaongelmat. Hän totesi suureksi yhteiskunnalliseksi tavoitteeksi, että samalla kun maahanmuuttajat integroidaan myös keskiluokka ja köyhälistö pidetään mukana.

Onko tämä tavoite realistinen? Jos yhden vuoden maahanmuuttovirta aiheuttaa seuraavana vuonna 800 miljoonan euron kulut valtiolle, mihin nuo kulut voivat nousta kumuloituessaan esimerkiksi seuraavien kymmenen vuoden aikana?

Köyhimmillä ihmisillä on ehkä eniten todellista syytä olla huolissaan tulevaisuudesta.

Michael Müller

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat