Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiluokan kurjistuminen on globaali ilmiö

Kaikkein fiksuimmille on hyväpalkkaisia tehtäviä, muut tappelevat jäljellä olevista aputehtävistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Heikki Hiilamo löysi kirjoituksessaan (HS Sunnuntai 14.2.) selityksen muukalaisvihamielisyydelle ahdistuneesta keskiluokasta, joka hänen mukaansa kuuluu globalisaation häviäjiin.

Hiilamon analyysi pitää varmasti paikkansa mutta jää puolitiehen, jos ilmiö rajataan koskemaan vain länsimaita. On nimittäin syytä kysyä, mitä tapahtuu, kun kehittyvien maiden keskiluokka alkaa kurjistua.

Nopeasti kehittyvä automaatio ja digitalisaatio yhdessä vapaiden pääomamarkkinoiden kanssa tulevat muokkaamaan työvoimamarkkinoita rajusti: kaikkein fiksuimmille on hyväpalkkaisia tehtäviä, muut tappelevat jäljellä olevista aputehtävistä.

Älyllinen eliitti ja pääoman omistajat muodostavat globaalin yläluokan, joka saa tarvitsemansa entistä halvemmalla, vaikka sen osuus tuloista kasvaa kaiken aikaa. Se merkitsee varallisuuserojen nopeaa kasvua.

Kun pääomamarkkinoita vapautettiin pari kolme vuosikymmentä sitten, globaaleille markkinoille tarvittiin tehokas ja halpa tuotantokoneisto. Siihen tarkoitukseen kelpasivat hyvin Kiinan ja Intian kaltaiset väkirikkaat maat, joissa kansalaiset ovat huonosti koulutettuja. Yhdistettynä länsimaiseen insinööritaitoon – siis tyypilliseen keskiluokkaiseen osaamiseen – luotiin ennennäkemätön ”globaali tehdas”.

Kehittyvissä maissa, erityisesti Kiinassa, on jo varsin suuri keskiluokka, joka ei ole enää aikoihin tyytynyt pelkkään riisikuppiin. Miten se voisi tulevaisuudessa puolustaa asemaansa automaatiota, digitalisaatiota ja pääoman valtaa vastaan yhtään sen paremmin kuin länsimainenkaan keskiluokka?

Jos arvioni pitää paikkansa, meillä on maailmassa lähivuosikymmeninä miljardien ahdistuneiden keskiluokkaisten armeija. Silloin lienee hyvälle yhteiskuntapolitiikalle kysyntää.

Veikko Halttunen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat