Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen päättänyt hymyillä vastaantuleville tummatukkaisille

Vastaanottokeskuksissa on ihmisiä, jotka eivät pysty enää liikkumaan keskuksen ulkopuolella.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivujen kirjoituksessa (HS 12.2.) kerrottiin ihmisten kokemuksia rasistisesta kohtelusta. Samanlaisia tilanteita näkee myös itse ja kuulee ystävienkin niistä kertovan.

Lumisateiden tultua bussinkuljettaja ajoi sen verran auratun pysäkin ohi, että ovi avautui lumipenkan kohdalla. Pysäkillä odottaneet turvapaikanhakijat joutuivat tarpomaan ovelle pienissä kengissään lumivallin läpi.

Tällainen toiminta eri muodoissaan – vihaiset katseet, loukkaavat kommentit ja toisen halventaminen ylipäätään – ovat tuttuja kaikille, jotka ovat joutuneet kiusaamisen kanssa tekemisiin niin kouluissa kuin työpaikoilla. Nyt näemme kiusaamista kaduilla.

Kiusaaminen on psykologista pahoinpitelyä, niin myös rasismista kumpuava toisen halventaminen.

Olemme oppineet ymmärtämään psykologisen pahoinpitelyn vaikeita ja kauaskantoisia seuraamuksia niin lapsen kuin aikuisenkin psyykelle ja hyvinvoinnille. Turvapaikanhakijamme eivät ole poikkeus, päinvastoin.

Monella turvapaikanhakijalla on taustassaan samantyyppisiä kokemuksia vainotuksi tulemisesta. Aikaisemmat haavoittavat kokemukset voivat herkistää ihmisen entisestään. Psyykkinen hätä voi lisätä masennusta ja ahdistusta tai viedä ihmistä katkeruuteen. Vastaanottokeskuksissa on ihmisiä, jotka eivät pysty enää liikkumaan keskuksen ulkopuolella.

Ympäröivällä yhteisöllä on suuri merkitys kiusaamisen vaikutuksiin joko niitä pahentaen tai helpottaen. Julkisilla paikoilla yhteisö tarkoittaa muita paikalla olijoita.

Asun monikulttuurisella alueella ja olen päättänyt hymyillä ystävällisesti vastaantuleville tummatukkaisille. Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajan Pertti Torstilan (HS 13.2.) kannustamana katson tästä lähtien ystävällisesti raitiovaunussa yksin istuvaa tummahipiäistä ihmistä ja istun hänen viereensä.

Jos siinä samassa on ystävällinen vähän tummemmalle kantasuomalaiselle, tuskin se häntäkään haittaa.

Tytti Solantaus

lastenpsykiatri

Suomen mielenterveysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat