Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erilaisuus ja erilaiset tarpeet tuovat parisuhteeseen väistämättä ristiriitoja

Parisuhde on vaikea, kun yritetään välttää vanhojen mallien toistoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Äkillisesti hylätty (HS Mielipide 4.2.) kirjoitti erostaan.

Näkemyksemme mukaan parisuhteen ydintä, parin välistä tunnesuhdetta ei voida tavoittaa joko tai -keskustelulla, jossa painotetaan vain käyttäytymistä. Tunnesuhde muodostuu parin kokemuksista, jossa molemmat ovat osallisina ja vastuussa. Tunnesuhde joutuu koetukselle, kun molemmilla on tarve olla sekä riippuvia että itsenäisiä. Suhde pysyy, kun arjen kokemuksia jaetaan ja molempien tarpeille on tilaa.

Erilaisuus ja erilaiset tarpeet tuovat väistämättä mukanaan ristiriitoja. Käsittelemällä ristiriitoja suhde voi jatkua tyydyttävänä. Parin seksuaalisen tyytymättömyyden takana ovat pettymys, tukahdutettu aggressio ja viha (Kernberg, 2016). Samaa ihmistä pitää voida rakastaa ja vihata.

Puolisot tuovat suhteeseen kasvuhistoriassaan sisäistämät kokemukset omasta itsestä, suhteesta vanhempiin ja heidän välisestä suhteesta. Kummallakin on mielessä sisäistetty pari, joka tiedostamattomasti vaikuttaa parin uskomuksiin läheisestä ja intiimistä suhteesta. Aikaisempia suhteita toistetaan tai korjataan omassa suhteessa.

Suhdetta solmittaessa parilla on syvä ymmärrys toistoa ja korjaamista tarvitsevista oman itsen puolista tasolla, jota he eivät tiedosta. Kun molempien tarpeet elämän muutoksissa joutuvat ristiriitaan, tunneyhteydet joutuvat koetukselle.

Kun puolisosta tulee äiti, toisesta isä, tunnesuhde omiin vanhempiin tulee uudelleen eläväksi. Parin olisi silti kyettävä aikuisten parisuhteeseen.

Syvällä tasolla puolisot käsittelevät sitä, onko itsellä ollut tilaa olla lapsi suhteessa omaan vanhempaan, ja voiko omaa sukupuolta olevaan vanhempaan samastua. Nainen voi odottaa mieheltä niitä asioita, jotka häneltä omassa kasvuhistoriassaan ovat puuttuneet suhteessa äitiin, ja vastaavasti mies voi antaa vaimolle roolin, jota oli odottanut omalta isältään.

Puolisot pyrkivät tiedostamattomalla tasolla saamaan toinen toisensa käyttäytymään kuten kasvuhistoriassa ollut itselle merkittävä ihminen, johon suhde on jäänyt ristiriitaiseksi.

Kun suhteessa omat ajatukset jäävät jakamatta, syntyy kuviteltu yhteinen todellisuus, jossa ei tiedetä mitä toinen kokee ja omat negatiiviset tunteet, pettymykset ja loukkaukset tukahdutetaan.

Parisuhteen kriiseissä, ero- ja hylkäämiskokemuksissa toistetaan usein sitä, mitä omassa historiassa on jo jossain muodossa koettu, mutta sitä, mitä se on merkinnyt itselle, ei ole voitu käsitellä tai sen kanssa on jääty liian yksin.

Parisuhde on vaikea, kun yritetään välttää vanhojen mallien toistoa. Tällöin kokemukset riittämättömyydestä niin vanhempina kuin suhteessakin ovat väistämättömiä.

Eron jälkeiset suhteet päättyvät useammin kuin ensisuhteet. Lapset, jotka ovat jo kokeneet eroriidat, voivat joutua mukaan uuspaririitoihin ja uuden perheen hajoamiseen. Lapsen etu on, että hänen kiintymyssuhteensa jatkuvat ja ovat ennakoitavissa, elivätpä he sitten missä perhemuodossa tahansa.

Pirjo Tuhkasaari

psykoterapeutti VET, yksilö-, pari- ja perhepsykoterapian kouluttaja, Hämeenlinna

Vuokko Malinen

psykologian tohtori, psykologi, pari- ja perhepsykoterapeutti, kouluttaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat