Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luoko hallitus kahden kerroksen työnhakijoita?

Hallituksen kärkihanke on työvoimapalveluiden uudistaminen. Uudistuksessa vaikeimmin työllistettävät siirretään kuntien vastuulle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päättäjiltä on tullut vaatimuksia, että työllisyyden hoito tulisi kokonaan siirtää kuntien vastuulle. Työ- ja elinkeinotoimistoissa on jo valmisteltu linjauksia, joilla ”työmarkkinakyvyttömät” ja luku- ja kirjoitustaidottomat siirrettäisiin kokonaan kuntien vastuulle.

Hallitusohjelman tavoitteena ovat miljardin euron säästöt kuntien tehtäviä vähentämällä. Tehtävät ovat kuitenkin lisääntyneet. Kestääkö kuntien talous vielä tällaista?

Hallituksen kärkihanke on työvoimapalveluiden uudistaminen. Siinä siirretään vaikeimmin työllistettävät kuntien vastuulle samalla, kun valtio huolehtii helposti työllistyvistä.

Tavoitteena on myös ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta ja henkilöstöyrityksiltä palveluja erityisesti paremmin työllistyvien tarpeisiin. Tässä on riski, että luodaan kahden kerroksen työnhakijat. Tulosperusteinen työllistäminen kuulostaa tehokkaalta, mutta ongelmatonta se ei ole. Helposti työllistyvistä syntyy kilpailu, ja muut kipataan kuntien kontolle.

Entä onko kunnilla realistisia mahdollisuuksia työllistää miljoonia maksavia ”kolmesataapäiväisiä”?

Jos kunta ei onnistu työllistämään (tai aktivoimaan) pitkäaikaistyötöntä, sille lankeaa niin sanottu Kelan sakkomaksu eli puolet työmarkkinatuesta. Jos työttömyys on kestänyt yli tuhat päivää, kunnan maksuosuus nousee 70 prosenttiin.

Vuonna 2015 kuntien rahoitusosuus työmarkkinatuesta – sakkomaksu – oli 402 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Tampereella summa oli 30,7 miljoonaa euroa. Kela-sakkojen määrä on Suomessa kaksinkertaistunut, joissain kunnissa jopa kolminkertaistunut kahden vuoden aikana.

Kunnilla luulisi olevan kannustimet hoitaa työllisyyttä: Kela-sakkojen välttäminen, lisääntyneet verotulot ja väestön hyvinvointi, joka tuo säästöä muun muassa sote-kustannusten pysyessä kohtuullisina.

Houkutus epäterveeseen kannustimeen on kuitenkin suuri: tempputyöllistämällä tai parin tunnin aktivoinnilla voidaan kaunistella työttömyyslukuja. Näin vältetään sakkomaksut.

Miten asia hoidetaan tulevassa maakuntamallissa kunnissa, joilta on viety mahdollisuus järjestää itse sote-palvelunsa?

Pitääkö kuntien maksaa siinäkin tapauksessa, että resurssit ja päätösvalta on viety sekä mahdollisuus vaikuttaa asiaan esimerkiksi työpaikkojen luomisessa?

Valtio välttelee vastuuta pitkäaikaistyöttömistä työntämällä heidät kuntien hoidettaviksi ja maksattaa tämän kunnilla. Eikö sanktio kuuluisi niille, joiden tehtäväksi työllistäminen ensisijaisesti on annettu, eli te-keskuksille? Vainoharhaisimmat jo miettivät, onko työllistäminen tehty tarkoituksella hankalaksi, jotta satojen miljoonien eurojen rahavirta kunnilta valtiolle taattaisiin.

Miten se nyt menikään? Kuntien tehtäviä on luvattu karsia, ja uusia velvollisuuksia seuraisi aina lisärahoitus. Onko tässä jotain, mitä en ole ymmärtänyt?

Riitta Kuismanen

sosiaali- ja terveydenhuollon opettaja, Pirkkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat