Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaislain muutos pakottaisi puolisot kuukausien asumuseroon

Ulkomaalaislain muutoksella perheiden tilapäisestä hajottamisesta tehtäisiin osa hallinnollista rutiinia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen kaavailemat muutokset ulkomaalaislakiin ovat nostattaneet puoluerajat ylittävää vastarintaa (HS Politiikka 15.2.). Julkinen keskustelu on keskittynyt niin sanotun turvatun toimeentulon vaatimukseen, joka asettaisi tulorajan perheenyhdistämiselle.

Vähäisemmälle huomiolle on jäänyt lainmuutoksen kohta, joka muuttaisi oleskeluluvan hakumenettelyä EU:n ulkopuolelta tuleville Suomen kansalaisen perheenjäsenille.

Nykyisin Suomen kansalaisen ulkomaalainen perheenjäsen voi jättää oleskelulupahakemuksen Suomessa ja odottaa viranomaisen päätöstä Suomessa. Jos lakia muutetaan hallituksen esittämällä tavalla, ulkomainen perheenjäsen joutuisi hakemaan oleskelulupaa ulkomailla.

Muutos voi ensisilmäyksellä vaikuttaa hallinnolliselta yksityiskohdalta, mutta käytännössä uusi menettely johtaisi siihen, että monet aviopuolisot ja perheet joutuisivat asumaan eri maissa hakemuksen käsittelyaikana.

Laki sallii jopa yhdeksän kuukauden käsittelyajan.

Tämänkaltaisella pakollisella asumuserolla olisi raskaat vaikutukset perhe-elämään, lasten hyvinvointiin ja perheen talouteen. Yleensä valtio puuttuu kansalaisten yksityiselämään vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi lastensuojelun puitteissa. Ulkomaalaislain muutoksella perheiden tilapäisestä hajottamisesta tehtäisiin osa hallinnollista rutiinia.

Hallitus perustelee toimiaan Euroopan pakolaiskriisin hoitamisella. Mutta hallituksen esityksestä näyttää puuttuvan sisäinen logiikka. Jää hyvin epäselväksi, miten omien kansalaisten oikeuksia polkemalla edistetään pakolaiskriisin ratkeamista.

Mikko Lievonen

jatko-opiskelija, Oxford, Britannia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat