Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdenvertaisuusperiaate ei toteutuisi

Hyvin toimeentuleva saisi puolisonsa tai lapsensa Suomeen, työtön tai pienipalkkainen ei.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus esittää kiristyksiä perheenyhdistämiseen. Perheenkokoajan täytyy esityksen mukaan pystyä huolehtimaan Suomeen muuttavien perheenjäsentensä toimeentulosta.

Ajatus perheenyhdistämisen linkittämisestä kokoajan tulotasoon tai varallisuuteen rikkoo kansalaisten ja maassa pysyvästi asuvien henkilöiden ihmisoikeuksia räikeästi.

Mutta asialla on myös toinen puoli. Jos hallitus aikoo koskea Suomen asumisperustaisen sosiaaliturvan periaatteisiin, uuteen lakiin pitää sisällyttää myös sen kääntöpuoli.

Mikäli maassa pysyvästi asuva tai Suomen kansalainen haluaa omalla kustannuksellaan kutsua Suomeen ulkomailla asuvan sukulaisensa ja hankkia hänelle oleskeluluvan, se pitäisi sallia.

Olen yrittänyt saada 80-vuotiaalle anopilleni oleskeluluvan Suomeen perheenyhdistämisen perusteella. Hän asuu yksin Kairossa, mutta Suomessa hänellä on kolme lasta, neljä lastenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi – kaikki Suomen kansalaisia.

Tiedän, ettei äitejä ja isoäitejä pidetä Suomen lain mukaan perheenjäseninä. Siksi olen korostanut, että olemme valmiita hankkimaan anopille täyden yksityisen sairausvakuutuksen ja huolehdimme hänen asumisestaan ja hoivastaan omalla kustannuksellamme.

Silti vastaus on ollut kielteinen. Syynä on ollut Suomen asumisperustainen sosiaaliturva ja se, ettei anoppini hakemuksen käsittelijöiden mukaan ole täysin perheestään riippuvainen.

Omalla kustannuksella Suomeen tulevien vanhusten oleskeluluvan salliminen sotisi tietysti yhdenvertaisuuperiaatetta vastaan. Vain hyvin toimeentulevilla perheillä olisi tähän varaa.

Mutta tilanne on täysin sama, jos hallituksen esittämä lainmuutos perheenyhdistämisestä tulee voimaan. Hyvin toimeentuleva saa puolisonsa tai lapsensa Suomeen, työtön tai pienipalkkainen ei.

Sylvia Akar

filosofian tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat