Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiire on kääntämässä sote-uudistusta vastatuuleen

Nyt esitetty lakipaketti on niin suuri, että asioiden valmistuminen ei ole todennäköistä eduskuntakauden aikana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Lauri Tarasti julkaisi 26. tammikuuta linjaukset maakuntahallinnon uudistamisesta. Niissä esitettiin 18 maakunnan poliittiset päättäjäorganisaatiot ja asioita toimeenpanevat maakuntavirastot, jotka jaotellaan neljän vaativuustason mukaisesti. Tähän ei sisältynyt sote-linjauksia tai rahoitusesitystä.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti julkaisi 3. helmikuuta sote-tilannekatsauksen. Tavoitteena on alentaa sosiaali- ja terveydenhuollon menoja siten, että kustannustaso vuonna 2030 on kolme miljardia euroa vuodessa pienempi kuin nykyisellä kustannusten nousuvauhdilla.

Tavoite pitäisi saavuttaa parantamalla palvelujen vaikuttavuutta ja kustannustehokuutta sekä kehittämällä ennaltaehkäisyä.

Sote-uudistus etenee nyt kahdella tasolla siten, että järjestämisvastuuta (eli toimintaa) ohjaava lainsäädäntö valmistuu huhtikuussa ja valinnanvapautta ja rahoitusta koskevat ehdotukset toukokuussa.

Huhtikuuhun mennessä on valmisteltava ainakin seuraavat lakiesitykset: sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki, järjestämislain ja maakuntalain voimaanpanolaki (muun muassa omaisuusjärjestelyt), maakuntalaki (perussäädös itsehallintoalueista), maakuntien valtionosuuslaki (valtionrahoitus maakunnille), uusi kunnan peruspalveluiden valtionosuuslaki sekä tuloverolain ja muun verolainsäädännön muutokset.

On valmisteltava myös Valtiontalouden tarkastusvirastosta annetun lain, vaalilain ja vaalirahoituslain sekä hallintolain, julkisuuslain, kielilain, arkistolain, tietohallintolain hallinto-oikeudellisen ja informaatio-oikeudellisen yleislainsäädännön muutokset sekä viranhaltijoita, virka- ja työehtosopimusjärjestelmää sekä eläkejärjestelmää henkilöstösiirtojen johdosta koskevat muutokset.

Lainvalmistelun tasoa on moitittu. Se johtunee kiireestä ja lakiesitysten vaikutusten arvioinnin puuttumisesta.

Nyt esitetty lakipaketti on niin suuri, että asioiden valmistuminen ei ole todennäköistä eduskuntakauden aikana.

Siksi sote-uudistus on vastatuulessa, vaikka sillä olisi suuri merkitys kestävyysvajeen hoidossa. Maakuntauudistusta tulisi nyt lykätä.

Sote-asioiden järjestämiseksi tulee järjestämisvastuu antaa yhdelle tai korkeintaan viidelle valtiolliselle toimijalle. Niiden tehtävänä on päättää alueiden tuotantorakenne ja valita kilpailutuksen perusteella tarvittava palveluntuottajien verkosto. Kilpailutusta varten on käytettävissä valtion yhteishankintayhtiö Hansel Oy.

Kaikkien nykyisten ja uusien palveluntuottajien tulee voida osallistua sote-palvelujen kilpailutuksiin. Tällöin ei tarvita monimutkaista ratkaisua siitä, miten kuntien ja kuntayhtymien omaisuuden ja henkilöstön siirrot voitaisiin ratkaista.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä ja alentaa kustannuksia. Ilman kilpailutusta ja tuottavuuden parantamista tavoitteisiin ei päästä.

Arto Alanko

professori, lääketieteen tohtori

Helsinki

Sakari Alhopuro

lääkintöneuvos, lääketieteen tohtori

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat