Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Niinistö HS:n mielipidesivuilla: Hallitus on sulkemassa Suomea maailmalta

Esitys perheenyhdistämisen ehtojen tiukentamisesta on esimerkki siitä kaltevasta pinnasta, johon harkitsematon impivaaralainen populismi voi meitä johtaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ville Niinistö
Ville Niinistö Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Olen kasvanut maassa, joka avautui 1990-luvun alussa maailmalle. Berliinin muurin murtuminen, EU-jäsenyys ja ihmisten vapaa liikkuvuus olivat sukupolvelleni suuri vapautumisen saavutus. Suomi oli utelias, rohkea ja katsoi eteenpäin vaikeiden lamavuosienkin jälkeen.

Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan perheenyhdistämisen edellytysten tiukentamista. Olen vakavasti huolissani siitä, että hallitus on sulkemassa Suomea maailmalta.

Uutta on, että myös Suomen kansalaisten vapautta suunnitellaan rajoitettavan. Suomalaisten on lakiluonnoksen mukaan oltava hyvin toimeentulevia, jotta he kykenevät tuomaan perheensä Suomeen, jos he eivät ole Suomen kansalaisia. Voi edellyttää selvästi yli 3 000 euron vakituisia kuukausituloja, jotta saisi tuoda maahan puolisonsa ja kaksi lasta. Tähän ei esimerkiksi lähihoitajan, bussikuskin tai lastentarhanopettajan palkka riittäisi lähimainkaan.

On käsittämätöntä, että Suomi haluaisi näin vaikeuttaa omien kansalaistensa puolisoiden tai perheiden tuomista Suomeen. Olisi myös erikoista, että samalla kun haluamme maahanmuuttajia töihin rakentamaan maatamme ja paikkaamaan eläköityvää työvoimaamme, vaikeuttaisimme työperäistä maahanmuuttoa näin järjettömillä tavoilla.

Lyhytnäköistä olisi myös entisestään kiristää turvapaikkaa Suomesta hakeneiden mahdollisuuksia perheidensä yhdistämiseen. Jo riittämiin olemme kuulleet, kuinka monen mielestä on ikävää, että Suomesta turvapaikkaa hakevista niin suuri osa on nuoria miehiä. Perheen turvaan saaminen auttaisi oleskeluluvan saaneita sopeutumaan uuteen elämään ja juurtumaan osaksi yhteiskuntaa.

Esitys perheenyhdistämisen ehtojen tiukentamisesta on esimerkki siitä kaltevasta pinnasta, johon harkitsematon impivaaralainen populismi voi meitä johtaa. Vapauksia rajoitetaan yhä laajemmin, muureja nostetaan, ja pieni- ja keskituloiset jäävät heikompaan asemaan. Siihen Suomella ei ole varaa.

Vetoankin sisäministeriin ja hallituspuolueisiin: korjatkaa linjaanne.

Ville Niinistö

vihreiden puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat