Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljardöörien tulisi investoida innovaatioihin

Instituutiot kaipaavat ravistelua muuallakin kuin Kiinassa, Venäjällä tai Euroopassa, jos haluamme, että innovaatiot johtavat reaali-investointeihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 15.2.) kerrottiin, että tulevaisuuden miljardööriluokka ei koostu perijöistä eikä koroilla eläjistä. Jos näin on, sitä voisi pitää hyvänä uutisena. Mutta oleellisempaa kuin miljardien syntyhistoria on, miten näillä miljardeilla luodaan työllisyyttä, poistetaan köyhyyttä ja säästetään luontoa eli luodaan uutta ja jaetaan jo luotua globaalia varallisuutta.

Kukaan näistä nykymiljardööreistä ei ole tehnyt rahaa itse. Yhtä vähän kuin huippututkijat ovat itse keksineet, miten havaita gravitaatioaaltoja tai tapahtumia elektroniikkakuorilla, joista HS on viime viikkoina uutisoinut.

Bill Gates, Steve Jobs ja Mark Zuckerberg ovat osanneet hyödyntää miljoonien ihmisten yhteisen työn tuloksia yhtä hyvin kuin erikoistutkija Thomas Fordell tai fyysikko David Reitze. Näistä kaksi viimeksi mainittua eivät luultavasti ole miljardöörejä, muut ovat.

Myös venäläiset tai kiinalaiset miljardöörit osasivat hyödyntää niitä innovaatioita, joita ihmiskunta on kehittänyt satojen vuosien aikana. Venäläiset miljardöörit hyödynsivät samoja rahoitusinnovaatioita kuin amerikkalaiset miljardöörit. Myös Venäjän ensimmäiset miljardöörit olivat pankkiireja. Mutta kaikkien maiden miljardöörit ovat osallistuneet globaalien miljardien uusjakoon enemmän kuin varallisuuden luomiseen.

Mutta kaikki tämä on mennyttä. Oleellista on, mihin miljardöörit investoivat varansa. Meillä saattaa olla edessä sama pulma kuin Aristoteleella 2 500 vuotta sitten. Hän ilmaisi huolensa siitä, että rahan kasaamisesta voi tulla päämäärä, joka vaikeuttaa ihmisiä toteuttamasta työnsä varsinaista tarkoitusta esimerkiksi lääkärinä, opettajana tai rakentajana.

Jos miljardöörit käyttävät pääomaansa arvopaperikauppaan kuten ovat käyttäneet vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, he tuottavat globaalia varallisuutta ja hyvinvointia yhtä vähän kuin tuotti kansallisvarallisuutta 1700-luvulla Adam Smithin mukaan ”hallitsija kaikkine oikeusviranomaisineen ja upseereineen”. Instituutiot kaipaavat ravistelua muuallakin kuin Kiinassa, Venäjällä tai Euroopassa, jos haluamme, että innovaatiot johtavat reaali-investointeihin.

Juha Lehto

Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat