Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entäpä jos naiset eivät halua toimitusjohtajiksi?

Asenteissa on varmasti parantamisen varaa, mutta kyse voi olla myös naisten omasta valinnasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Keloharju ja hänen kollegansa tutkivat tilastomuuttujien perusteella 25 000 ruotsalaisen johtoryhmän jäsenen palkkausta. Helsingin Sanomat selosti tutkimusta (Talous 18.2.), kiinnitti huomiota naisten vähäiseen osuuteen ylimmässä johdossa ja teki johtopäätöksen, että se johtuu syrjinnästä eli niin sanotusta lasikatosta.

Asenteissa on varmasti parantamisen varaa, mutta kyse voi olla myös naisten omasta valinnasta.

Haastattelin väitöskirjaani varten suurimpien suomalaisyhtiöiden toimitusjohtajia muun muassa heidän urastaan. Yksi harvoista naistoimitusjohtajista totesi kokemuksistaan: ”Jos elämässä on kolme asiaa – työ, harrastukset ja perhe –, niin naisjohtajalla, jolla on pienet lapset, kaksi näistä asiasta onnistuu, ei kolme.”

Naiset valitsevat. Toimitusjohtajuus ei ole ainoa eikä tärkein asia elämässä.

Haastattelemieni toimitusjohtajien kehittymisen ratkaisevat vaiheet olivat aivan uran alussa. He loivat oman ammatillisen identiteettinsä suunnilleen 25–35-vuotiaina, eivät johtoryhmässä tai juuri sitä edeltävässä vaiheessa. Haastateltujen keskimääräinen toimitusjohtajaksi kehittyminen vei 18 vuotta, jolloin sen oli alettava uran alussa. Silloin naiset tekevät elämää ja uraa koskevia valintoja.

Kaikki kyvyt on luonnollisesti saatava parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Sen takia on entistäkin enemmän kiinnitettävä huomiota juuri uransa alussa oleviin kykyihin ja kierrätettävä heitä nopeasti tehtävästä toiseen. Nämä vaiheet olivat ratkaisevia suurimpien suomalaisyritysten toimitusjohtajien kehittymiselle.

Perheen perustaneille naisille tulee rakentaa myöhennetty urapolku, sillä urien pidentyessä tähän on aikaa. Mahdollisuudet toimitusjohtajaksi kehittymiseen on tarjottava myös naisille, mutta valinta on heidän.

Jussi Kulla

tekniikan tohtori, kauppatieteiden maisteri

Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat