Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalevala on tutkijoille mielenkiintoinen haaste

Kalevala on kansanrunoutta ja Lönnrotin luoma kirjallinen teos − ja paljon muuta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kalevala-tutkijana olen ilahtunut siitä, miten Kalevala herättää voimakkaita tunteita ja nostaa esiin eriäviä mielipiteitä. Sitä eepos on tehnyt sen ilmestymisestä, vuodesta 1835 lähtien.

Keskustelut, väittelyt ja kiistat siitä, mitä Kalevala on, kertovat paitsi eri aikojen tarpeesta määritellä suomalaisuutta myös itse eepoksesta.

Kalevala on kansanrunoutta ja Lönnrotin luoma kirjallinen teos − ja paljon muuta. Eepos on myös aikansa ja tekijänsä lapsi, jossa heijastuvat muun muassa kielikiistat, vieraan pelko, kansanvalistus, siveellisyyskäsitykset, romantiikka, sukupuolten väliset suhteet, porvarillinen keskustelu perheestä ja äidin roolista kasvattajana.

Tutkijoille Kalevala on kiinnostava haaste sen hybridisen luonteensa ja tekijänsä, Elias Lönnrotin, vuoksi. Nykytutkimuksessa eepoksen aitouden sijaan mielekkäämpi kysymys on, mikä suhde Kalevalalla on sen heijastamiin todellisuuksiin: suulliseen runokulttuuriin, siihen agraariseen ja kaskenviljelyn todellisuuteen, jossa Lönnrot ja hänen kollegansa keräsivät runoja, sekä Lönnrotin elin- ja työympäristöön, romanttis-valistushenkiseen yhteiskuntaan.

Kielellinen, kulttuurinen ja maantieteellinen välimatka Uhtuan runokylistä Helsinkiin oli suuri. Mitä kansanrunotallenteille oikeastaan tapahtui Lönnrotin työpöydällä? Miten pääosin karjalaisista runoteksteistä muokattiin kaikille suomalaisille yhteisiä runoja? Kuka Kalevalaa luki, entä kuka ymmärsi?

Lönnrot itse eli kahden maailman rajalla. Hän kuului pääosin ruotsia puhuvaan nousevaan sivistyneistöön, mutta oli syntyperältään suomenkielinen, vaatimattomissa oloissa kasvanut kyläräätälin poika. Kalevalassa on vain muutama prosentti Lönnrotin itsensä luomia runosäkeitä. Lönnrotin toimitustyö näkyykin toisella tasolla: toisistaan erilaisten runojen ja säekokonaisuuksien yhdistämisessä, henkilöhahmojen ja juonen välisessä sujuvuudessa, murteellisten kieliasujen yhdenmukaistamisessa sekä monitasoisissa kerronnallisissa ja ideologisissa tulkinnoissa.

Ero runoja laulaneisiin ihmisiin tulee esiin ennen kaikkea työn päämäärässä. Lönnrot tallensi, kirjoitti puhtaaksi ja muokkasi runoja julkaisua varten. Yleisönä oli pääosin ruotsia puhuva, suomen kieltä ja suomenkielistä rahvasta heikosti tunteva koulutettu sivistyneistö. Toimitustyön haasteena oli luoda ymmärrettävä suhde moninaisen, kalevalamitalla lauletun runoaineiston ja sitä lukevan yleisön välille.

Lönnrot esitti, määritteli ja tulkitsi kansanrunoja suhteessa siihen, missä määrin sivistyneistö ymmärsi runoja ja millainen sen käsitys niiden arvosta oli. Kalevalan ydinongelma ei siten ole kysymys aitoudesta, vaan kysymys eepoksen suhteesta 1800-luvun yhteiskunnan aatteisiin ja keskusteluihin. Kulttuurihistoriallisena, modernina teoksena Kalevala on mitä ajankohtaisin.

Niina Hämäläinen

filosofian tohtori, tutkija

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kalevalaseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat