Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeat tulorajat koskevat jo tuhansia Suomessa oleskelevia

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan lapsen oikeuksia sekä oikeutta perhe-elämään tulisi kunnioittaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perheenyhdistämisen tulorajojen korottaminen ja ulottaminen koskemaan Suomen kansalaisia sekä turvapaikan saaneita on aiheuttanut kritiikkiä. On huomattu, ettei suomalaisen keskipalkka riittäisi kahden lapsen ja puolison perheenyhdistämiseen (HS 17.2.).

Huomiotta on jäänyt, että korkeat tulorajat koskevat jo tuhansia Suomessa oleskelevia EU:n ulkopuolisia kansalaisia. Kyse on siis vain eriarvoistavan käytännön laajentamisesta.

Tulorajoja on perusteltu kotoutumista edistävällä vaikutuksella. Ei ole kuitenkaan maahanmuuttajasta itsestä kiinni, miten, minne ja milloin hän työllistyy.

Syrjivien työmarkkinarakenteiden vuoksi maahanmuuttajan työllistyminen kestää keskimäärin 7–10 vuotta, eikä väite tulorajojen kotoutumisvaikutuksista tämän vuoksi ole realistinen. Perheenyhdistäminen kuitenkin itsessään edistää kotoutumista, sillä perheen ja lasten kautta yksilö kiinnittyy yhteiskuntaan moninaisten suhteiden kautta.

Huomiotta on jäänyt myös se, että tulorajat koskevat myös työn perusteella Suomeen muuttaneita.

Olemme useita vuosia tutkineet Suomeen matalapalkka-aloille, kuten siivoojiksi, lähihoitajiksi ja hoiva-avustajiksi rekrytoitujen filippiiniläisten asemaa työmarkkinoilla. Monet haastatelluistamme eivät ole korkeiden tulorajojen vuoksi onnistuneet samaan perhettään Suomeen vakituisesta, kokopäiväisestä työstään huolimatta.

Yhden työn sijaan monet tekevätkin kahta, jopa kolmea työtä tulorajojen ylittymiseksi. Olosuhteet muuttuvat tällöin pakkotyön kaltaisiksi: Työskentely on lähes ympärivuorokautista, eikä työehtojen polkemisesta uskalleta valittaa irtisanomisen pelossa.

Riittävien tulojen osoittaminen jää aina perheenyhdistämistä hakevan vastuulle. Maahanmuuttajat työllistyvät useimmiten matalapalkka-aloille, jolloin useamman työn tekeminen perheen yhdistämiseksi on lähes välttämätöntä.

Vaikka puolisolle löytyisikin hakemusprosessin aikana työpaikka Suomesta (alalta, jolle rekrytoidaan työvoimaa ulkomailta), tätä ei huomioida perheenyhdistämishakemuksessa, sillä puolisolta puuttuu oleskelulupa ja siten lupa tehdä työtä. Perheenyhdistämisprosessit ovat byrokraattisesti irrallisia työperusteisen siirtolaisuuden hallinnasta, ja tarveharkinnan vuoksi työperusteisen viisumin saaminen on hyvin vaikeaa.

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan lapsen oikeuksia sekä oikeutta perhe-elämään tulisi kunnioittaa. Suomessa ne ovat kuolleita pykäliä kolmansien maiden kansalaisten kohdalla.

On hyvä, että hallituksen lakiehdotus aiheuttaa kuohuntaa, mutta surullista on se, että asiaan herätään vasta nyt, kun muutokset kohdistuvat suomalaisiin.

Lena Näre

apulaisprofessori, Helsingin yliopisto

Tiina Vaittinen

nuorempi tutkija, Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat