Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Todistettiinko lasikattoa sittenkään?

Lasikattotutkimus tulee tehdä siten, että verrataan johtajaksi valitun ominaisuuksia sekä tehtävään vaadittaviin ominaisuuksiin että muiden tehtävään pyrkineiden ominaisuuksiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (18.2.), että tutkijat Matti Keloharju, Samuli Knüpfer ja Joacim Tåg todistivat, että naisjohtajien lasikaton syynä on syrjintä.

Yksi muuttuja on unohtunut: henkilöiden tekemät työtunnit. Tasa-arvoinen palkkaero lasketaan EU:n virallisen määritelmän mukaan tuntiansioista. Ja keskituntipalkkoja laskettaessa tulee käyttää tehtyjä työtunteja.

Olen vertaisarvioidussa tutkimuksessani osoittanut, että kokoaikaiset palkansaajamiehet tekevät vuodessa liki 20 prosenttia enemmän vuosityötunteja kuin naiset.

Johtajatapauksessa tuota tehtyjen työtuntien eroa pitää tutkia koko työhistorian ajalta. Tekemällä enemmän töitä oppii enemmän ja kokemustakin karttuu enemmän. Se taas vaikuttaa valintatilanteessa.

Helsingin Sanomissa esitelty tutkimus ei ole tasa-arvotutkimus eikä osoita syrjintää palkkavertailun osalta.

Toiseksi epäilyttää se, että kun naisilta on puuttunut tutkimustietoja kognitiivisessa osaamisessa, tutkijat ovat lainanneet tiedot veljeltä. Suomalaiset Terhi Maczulskij ja Jutta Viinikainen ovat tutkineet kaksosia. He ovat todenneet, että kaksosista suorituskeskeisempi pärjää paremmin elämässä ja pääsee paremmalle tulotasolle.

Kolmanneksi, jokainen valintatilanne on erityinen. Joskus johtajaksi jopa haetaan henkilöä, joka täydentää olemassa olevaa johtoryhmää niillä vahvuuksilla, joita johtoryhmästä puuttuu.

Lasikattotutkimus tulee tehdä siten, että verrataan johtajaksi valitun ominaisuuksia sekä tehtävään vaadittaviin ominaisuuksiin että muiden tehtävään pyrkineiden ominaisuuksiin.

Jos johtajaksi valitaan mies, vaikka hakijoissa oli nainen, joka täytti kaikkia muita hakijoita muita paremmin ennakkovaatimukset, kyseessä on lasikattoilmiö. Ja tietenkin tutkitaan myös sukupuolet toisin päin, voihan miehilläkin olla lasikatto vastassaan.

Pauli Sumanen

työaika- ja palkkatutkija,

eläkkeellä, Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat