Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä sotea ministeriö valmistelee?

Operatiivisen ja mahdollisesti muunkin syöpähoidon sekä keinoniveloperaatioiden keskittäminen viiteen keskukseen aiheuttaa epävarmuutta ja vaarantaa nykyisen sairaanhoitojärjestelmän.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maanantaina 15.2. sosiaali- ja terveysministeriön järjestämä Etelä-Suomen sairaanhoitopiirien lääkärijohdolle järjestetty tilaisuus oli erikoinen.

Tilaisuudessa esitettiin, että syöpäleikkaukset keskitetään koko maassa yliopistollisiin keskussairaaloihin. Tämä merkitsee varsin yleisten sairauksien, kuten gynekologisten, suoliston ja virtsateiden pahanlaatuisten kasvainten, leikkaushoitoa vain Helsingin, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa. Sama koskee muun muassa veritauteja, kuten lymfoomaa ja leukemioita.

Tilaisuudessa esitettiin myös virkamiesnäkemyksenä polvi- ja lonkkanivelten tekonivelleikkausten keskittämistä yliopistollisiin keskussairaaloihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön korkean lääkärivirkamiehen suulla esitetyt näkökulmat ravistelevat koko erikoissairaanhoitoa. Ne asettavat keskussairaalajärjestelmän ja siinä työskentelevät lääkärit aivan uuden, hämärän tulevaisuuden eteen. Mikä on keskussairaaloiden merkitys ylipäätään?

Onko kysymys jo kertaalleen hävinneen, keskitetyn viiden vaihtoehdon mallin palauttamisyrityksestä? Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vei marraskuussa tästä päätöksenteon hallituskriisin partaalle. Nyt sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesjohto ajaa käytännössä kokoomuksen jo kertaalleen sote-tieltä suistuneilla ”viiden mallin vankkureilla”.

Operatiivisen ja mahdollisesti muunkin syöpähoidon sekä keinoniveloperaatioiden keskittäminen viiteen keskukseen aiheuttaa epävarmuutta ja vaarantaa nykyisen sairaanhoitojärjestelmän. Nämä suunnitelmat ovat kaukana ministeri Juha Rehulan (kesk) aikaisemmin esittämistä linjauksista. Tavoitteena saattaa olla terveysmenoista ”säästäminen” mutta tuloksena on koko sairaanhoidon järjestelmän vakava horjuttaminen.

Pentti Tiusanen

kirurgian erikoislääkäri, Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat