Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erityinen kuntajakoselvitys on hätäilyä

Selvityksiä ja päätöksiä tehtäessä pitäisi muistaa, että puhutaan ihmisistä ja heidän elämänsä perusedellytyksistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen suunnitteleman maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen kuntien rooli ja tehtävät muuttuvat merkittävästi. Sote-uudistuksen rahoitus samoin kuin kunnille jäävien tehtävien osuus on hämärän peitossa.

Kun näin suurten uudistusten valmistelu on vielä alkuvaiheessaan ja kun kuntakenttä on epäselvässä tilanteessa, on lyhytnäköistä hätäilyä tehdä erityistä kuntajakoselvitystä ja miettiä vastentahtoisia kuntaliitoksia. Rääkkylä vastustaa molempia jyrkästi.

Valtaosa toteutetuista kuntaliitoksista on ollut maaseutumaisten kuntien liitoksia joko keskenään tai suurempien kaupunkien kanssa. Vireillä olevassa kuntauudistuksessa korostetaan keskuskaupungin ja niihin keskittyvien palvelurakenteiden roolia aluehallinnon kannalta.

Tulevaisuudessa meillä tulee olemaan maakuntien kokoiset kunnat!

Suomea sen enempää kuin ”Keski-Karjalan seutukuntaa” ei kuntaliitoksilla pelasteta. Kuntaliitoksissa kuntalaisten eriarvoisuus ja kustannukset kasvavat. Samat sairaudet, sama palvelun tarve ja väestörakenne jäävät jäljelle. Tilastotkaan eivät juuri kaunistu kuin väliaikaisesti.

Liitosavustusten kohdentaminen suoraan taloudellisesti heikossa asemassa olevalle kunnalle parantaisi alueellista tuottavuutta, vähentäisi eriarvoisuutta, mahdollistaisi kuntapalvelujen uudistamisen ja erilaiset kokeilut sekä kuntalaisten palvelujen säilyttämisen ja kehittämisen paremmin kuin liitosavustuksen osoittaminen kunnalle, joka ei tule huolehtimaan ”reuna-alueestaan”.

Selvityksiä ja päätöksiä tehtäessä pitäisi muistaa, että puhutaan ihmisistä ja heidän elämänsä perusedellytyksistä. Rääkkylää ja Kiteetä koskeva erityinen kuntajakoselvitys tulee keskeyttää.

Tuula Luukkonen

kunnanjohtaja, Rääkkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat