Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investoinnit ovat kehitysmaiden talouden ja kehityksen edellytys

Tavoitteena on luoda kehitysmaihin työpaikkoja ja hyvinvointia. Vastuullisella yksityissektorilla on avainrooli työpaikkojen luomisessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien pääkirjoitus 19.2. esitti tärkeitä kysymyksiä hallituksen suunnitelmista tukea kehitysmaiden talouksien vahvistumista. Erityistä huomiota kiinnitettiin suomalaisyritysten rooliin.

Kehitysmaiden talouksien ja yksityisen sektorin vahvistaminen on yksi kehityspolitiikan painopiste. Tavoitteena on luoda kehitysmaihin työpaikkoja ja hyvinvointia. Vastuullisella yksityissektorilla on avainrooli työpaikkojen luomisessa. Tiedostetaan yhä vahvemmin, että valtiot eivät kehity, jos niissä ei synny riittävää taloudellista perustaa. Tämä vastaa kansainvälistä linjaa ja on kumppanimaiden oma toive.

Hallituksen päätös vuosittaisista 130 miljoonan euron kehitysyhteistyön finanssisijoituksista tukee tavoitetta vahvistaa kehitysmaiden mahdollisuuksia saada kestävää kehitystä ja talouselämän kehittymistä tukevaa rahoitusta. Siis kehitysmaiden talouksien tukemiseksi, jotta ne voivat luoda työpaikkoja, elinkeinoja ja hyvinvointia.

Hallitus suuntaa ensimmäisenä vuonna tätä rahoitusta Finnfundille, jonka tehtävänä on tukea investointien avulla kehitysmaiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Finnfundin rahoittamien hankkeiden tulee myös sisältää niin sanottua suomalaista intressiä. Tämä voi tarkoittaa suomalaisyrityksen osallisuutta, mutta myös Suomen kehityspoliittisten tavoitteiden edistymistä yleisemmin.

Valmistelu tulevien vuosien kehityspoliittisten finanssisijoitusten kohdentamisesta on käynnissä. Keskusteluja on käyty muun muassa kansainvälisten rahoituslaitosten, YK-järjestöjen ja suomalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Tarkoitus on suunnata myös tämä tuki hallituksen kehityspoliittisen selonteon painopisteisiin. Sijoitusten keskeisenä ajatuksena on luoda siemenrahaa, joka mahdollistaa suurempien – usein julkista ja yksityistä rahoitusta yhdistävien – investointien toteutumisen.

Yritykset voivat tuoda kehitysmaiden talouksiin myönteistä panosta. Tämä on hyvin nähty muissa Pohjoismaissa. Myös suomalaiset yritykset ovat olleet aktiivisesti mukana perinteisessä kehitystyössä, jossa konsulttiyritykset ovat kautta aikojen ansiokkaasti osallistuneet hankkeiden toteutukseen.

Tätä edistääkseen hallitus on laajentanut ja kehittänyt yksityisen sektorin kehitysrahoitusinstrumentteja: Kehitysinnovaatioinstrumentti BEAM, liikekumppanuusohjelma Finnpartnership ja korkotukiluotot korvaava investointituki-instumentti parantavat suomalaisyritysten osallistumismahdollisuuksia kehitysmaiden markkinoille kestävän kehityksen tueksi.

Lenita Toivakka

ulkomaankauppa- ja

kehitysministeri (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat