Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikuttavan puheen hiominen vie aikaa

Onko suomalaisilla yritysjohtajilla todella aikaa ja osaamista puheen kirjoittamiseen?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi, että Nokia etsii puheenkirjoittajaa toimitusjohtajalleen (17.2.). Samassa jutussa haastateltiin kolmen suomalaisen suuryrityksen viestintävastaavaa. He kertoivat, ettei näissä yrityksissä turvauduta puheenkirjoittajan palveluihin.

Nokiaa on onniteltava hienosta asenteesta. Siellä on ymmärretty, että todella vaikuttavien puheenvuorojen eteen pitää käyttää paljon aikaa. Parhaiten niitä osaa laatia asialle päätoimisesti omistautunut alan ammattilainen. Tämä ymmärretään monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa, joissa myös pienissä organisaatioissa toimii puheenkirjoittajia.

Suomessa kaikki on toisin. Helsingin Sanomien jutusta käy ilmi, että täällä miljardien eurojen liikevaihtoa pyörittävien yritysten johtajat kirjoittavat itse omat puheensa. Yrityksen viestintätiimi auttaa tarpeen vaatiessa viimeistelyssä. Puheenkirjoittajan osaamiselle ei nähdä tarvetta.

Ihmettelen tätä. Huippuluokan puheen suunnittelu, luonnostelu, hiominen ja viimeistely vievät aikaa. Siihen kuluu päiviä, jopa viikkoja.

Onko suomalaisilla yritysjohtajilla todella aikaa ja osaamista tähän? Vai onko rima laskettu alas, eikä parhaaseen tulokseen edes pyritä? Tämä kertoo karua kieltä suomalaisen puhekulttuurin takapajuisuudesta.

Menen keväällä puhumaan Britannian puheenkirjoittajien killan vuosittaiseen konferenssiin. Kutsu on tietenkin suuri kunnia, mutta samalla minua hirvittää. Järjestäjä toivoo, että voisin kertoa, mitä britit voisivat oppia suomalaisesta puhekulttuurista. Tässä sitä ammattitaitoa punnitaan.

Antti Mustakallio

puheenkirjoittaja, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat